Melyik doboz rejti a gyűrűt? Csak a zsenik tudják megmondani

2023. október 27.
Az alábbi képen három doboz látható, és az egyik egy gyűrűt rejt – de vajon melyik? A válaszhoz nagyon meg kell dolgoztatnunk az agyunkat, nem véletlen, hogy csak az emberek töredéke jön rá a jó megoldásra!
  • Ebben a trükkös fejtörőben azt kell kitalálnunk, hogy melyik doboz rejtheti a gyűrűt a három közül.
  • A megoldáshoz ezúttal nem a részletek megfigyelése a kulcs, hanem logikai képességeink megdolgoztatása.
  • Értelmezzük a feladatot és próbáljuk átgondolni: a válasz valójában kézenfekvő, ha rájövünk a rejtvény titkára.

Sok online fejtörő van, ahol valamilyen elrejtett részletet kell észrevennünk, és olyan is, ahol meg kell találnunk a hibát, felfejtve a kép mögött húzódó narratívát. Az alábbi fejtörő azonban inkább a klasszikus matematikai logikai feladványokhoz hasonlít: az a feladatunk, hogy végiggondoljuk, három állítás alapján hogyan tudunk következtetni. A trükk az, hogy a három állítás közül csak egy igaz, a másik kettő hamis – de vajon melyik? Ha sikerül végiggondolnunk a feladványt, könnyedén megmondjuk, hol lehet a gyűrű.

Melyik doboz rejti a gyűrűt?

Ebben a fejtörőben tehát adott három doboz és hozzá három állítás. Tudjuk, hogy csupán az egyik igaz, a másik kettő hamis. Az első dobozhoz tartozó szöveg azt állítja, a gyűrű „Itt van”, a második azt, hogy „Nincs itt”, míg a harmadik azt, hogy „Nem az elsőben van”.
A trükkös fejtörő megfejtéséhez a legjobb módszer az lehet, ha megpróbáljuk végiggondolni, hogy alakulnak az állítások, ha a gyűrűket az egyes dobozokba képzeljük. Ha úgy könnyebb, érdemes lehet papírt és ceruzát is ragadni és leírni a gondolatainkat. Indulhat az agytorna, mutatjuk a képet:

Sikerült megoldani a feladványt? Ha szeretnéd ellenőrizni a megfejtésedet, vagy csak megnéznéd a helyes választ, görgess lejjebb!

.

.

.

 

Egy igaz, két hamis

Nézzük meg együtt a levezetést, és mindjárt egyértelművé válik, hol is lehet a gyűrű! A gyűrű nem az első dobozban van, tehát a harmadik doboznál látható állítás IGAZ. Az első doboz viszont hazudik, tehát a hozzá tartozó állítás HAMIS. A szabály szerint így már a fennmaradó állítás is csak HAMIS lehet – tehát a második doboz, amelyikről azt állítják, hogy nem ott van a gyűrű, nem mond igazat. A helyes válasz tehát, hogy a gyűrűt a második doboz rejtette!

Ha szeretnél még kipróbálni hasonló fejtörőket, nézd meg ezt az izzasztó feladványt, ahol mérlegen álló állatok súlyát kell kiszámolni.

Forrás: BrightSide