Csak az igazi zsenik tudják megválaszolni az érmés feladványt

2023. október 17.
Az alábbi fejtörő csak egyetlen egyszerű kérdést tesz fel, e netezők nagy része mégsem tudja megadni rá a választ – neked vajon sikerül?
  • Az alábbi feladványon egy kérdést kell megválaszolnunk: melyik érme ér le előbb a vödörbe?
  • A megoldáshoz ezúttal nem a részletek megfigyelése a kulcs, hanem logikai képességeink megdolgoztatása.
  • Értelmezzük a feladatot és próbáljuk átgondolni: a válasz valójában kézenfekvő, ha rájövünk a rejtvény kulcsára.

Egy újabb őrjítő fejtörővel jelentkezünk, ami azonban ezúttal kicsit más, mint a tipikus online feladványok. Most nem a figyelmünket teszteljük, nem rejtett részleteket kell felfedeznünk, és nem is az a fontos, hogy megpróbáljunk kontextust alkotni a kép köré. A feladvány tulajdonképpen egy egyszerű kérdésből áll – a válaszhoz azonban egy kicsit meg kell dolgoztatnunk az agyunkat.

Ne ijedj meg a feladattól, inkább próbálj logikusan gondolkodni, a „józan paraszti eszedre” támaszkodni, így biztosan sikerül megfejtened az agyafúrt fejtörőt. Persze nem véletlen, hogy a dolog nem megy mindenkinek: tényleg zseninek kell lenned ahhoz, hogy 10 másodpercen belül megadd a helyes választ.

Melyik érme ér le először?

Az alábbi fejtörőben azt kell megmondanunk, melyik pénzérme ér le először a vízzel teli vödör aljára. Ehhez számításba vehetjük a vödrök telítettségét, az érmék magasságát, és plusz információként a vödörben lévő víz hőmérsékletét. Gondolkodj logikusan, és próbáld ne túlgondolni a feladványt – így hamar rájöhetsz a helyes megoldásra!

Ha szeretnéd megnézni a jó választ, vagy ellenőriznéd a megoldásodat, görgess lejjebb!

.

.

.

 

 

 

 

 

 

Egyszerűbb, mint gondolnád

Mielőtt felfednénk a jó választ, adunk egy kis segítséget. A vödrökben láthatóan ugyanannyi mennyiségű víz van, az érmék ugyanolyan távolságra vannak mindkét vödörtől. Az egyetlen plusz információ, amit kapunk, az a vízhőmérséklet – nem véletlen, hogy épp ebből kell kiindulnunk a megfejtéshez. A baloldali vödörben 38 fokos víz van, vagyis meleg víz, ami azonban nem túl forró ahhoz, hogy bármit is csináljon az érménkkel. A jobb oldali vödörben lévő víz azonban -73 fokos: vagyis ebben a vödörben már nem is víz van – hanem jég.

Ha logikusan belegondolunk, a víz csak a bal oldali vödör aljára érhet le, hiszen a jobb oldali, befagyott víznek egyszerűen csak koppan a felületén. Így máris megvan a válasz a fejtörőre!

Ha szeretnéd kipróbálni magad más izgalmas feladványokban is, nézd meg ezt a fejtörőt, ahol azt kell megmondanunk, melyik árnyék tartozik a képhez!

Forrás: BrightSide