IQ-teszt: rendkívüli az agyad, ha kiszámolod az állatok súlyát

2023. október 05.
Bár az alábbi fejtörőben számokkal kell dolgoznunk, mégsem igazán a matematikai tudásunkon, hanem intelligenciánkon és logikai képességeinken múlik, hogy rájövünk-e a jó megoldásra.

A neten futó trükkös online fejtörők különböző módokon mozgatják meg az agyunkat. Vannak olyan képek, ahol egy apró, kilógó vagy „hibás” részletet kell felfedeznünk, míg máshol bonyolultabb logikai összefüggéseket felfejtve kell rájönnünk, hogy mi nem stimmel a képen. Az alábbi feladvány azonban nem ilyen, itt részben matematikai képességeinket is be kell vetnünk, de mégsem igazán a számolás a lényeg – logikánk segítségével kell rájönnünk a megoldásra.

Az alábbi fejtörő tulajdonképpen egy egyszerű matematikai alapproblémát modellál: tudjuk bizonyos állatok súlyának az összegét, ebből kell kilogikáznunk egy másik összetételű csoport súlyát. A feladatunk tehát, hogy a különböző csoportok alapján megpróbáljuk kitalálni, mennyi lehet az egyes állatok súlya, így már csak elég összeadni a számokat, hogy megkapjuk a jó eredményt. Persze ez korántsem annyira könnyű, mint ahogy elsőre hangzik – nem meglepő, hogy csupán az emberek töredéke jön rá a jó megoldásra.

Mennyit nyomnak az állatok a képen?

Azt javasoljuk, a megfejtéshez vegyünk elő tollat és papírt és kezdjük el szépen levezetni a feladatot. Az alábbi képen jól látható, hogy a macska és az egér együtt 10 kilót nyomnak, míg a kutya és az egér már 20-at, a macska és a kutya súlyának összege pedig 24 kg. A kérdés, hogy mennyit mutathat a mérleg, ha mindhárom állat feláll rá? 

Mutatjuk a trükkös fejtörőt, ahol minden információ adott a jó megfejtéshez – itt az ideje beindítani az agytekervényeket, kezdődhet a számolgatás:

Sikerült rájönnöd a megoldásra? Ha szeretnéd ellenőrizni a megfejtésedet, vagy kíváncsi vagy a jó eredményre, görgess lejjebb!

.

.

.

 

 

 

 

 

 

 

A hármas bűvös összege

Lássuk, jól számoltál-e, ami egyúttal azt is jelenti, hogy te is a rendkívüli intelligenciával és logikai készségekkel rendelkező személyek közé tartozol! Sikerült megfejtened, mennyit nyomhat a kutya, a macska és az egér együtt? Az alábbi képen nem csak a jó megoldást láthatod, de a levezetést is végigkövetheted. Mutatjuk is:

Ha nem sikerült rájönnöd a megoldásra, ne szomorkodj – inkább próbáld ki ezt az agyafúrt fejtörőt, ahol azt kell kitalálnod, vajon melyik lufi tartozhat a képen látható kisfiúhoz.

Forrás: BrightSide