Túlélnél egy természeti katasztrófát? Ebből a fejtörőből kiderül!

2023. november 21.
Belegondoltál már, mit csinálnál, ha természeti katasztrófa áldozata lennél? Például tornádó csapna le rád? Ebből a fejtörőből kiderül!

Ez a rendhagyó fejtörő most nem figyelmedet vagy intelligenciádat teszteli, hanem azt, hogyan élnél túl egy természeti katasztrófát – egészen pontosan egy tornádót. A túlélési képesség egyfelől nagyon specifikus dolognak tűnik, de valójában nagyon sok alapvető készségünket kell bevetni az ilyen helyzetekben: először is szükségünk van a figyelmünkre, hogy alaposan analizálhassuk a helyzetet, aztán logikus következtetéseket kell levonnunk, mindezt úgy, hogy egy nagyfokú stresszel járó helyzetben is megőrizzük a nyugalmunkat.

Az alábbi fejtörőnél szerencsére nem hagynak minket teljesen vakon: három opció közül kell kiválasztanunk azt a cselekvési lehetőséget, ami a legnagyobb túlélési eséllyel kecsegtet. Lássuk, neked hogy megy majd! 

Túlélnéd-e a tornádót?

A képen látható férfi épp rosszkor volt rossz helyen és szembetalálkozott egy igen méretes tornádóval. A fejtörő három lehetőséget kínál neki: megpróbálhat felmászni egy fa tetejére, hogy az ágba kapaszkodva vészelje át a szélvihart, vagy elbújhat egy árokban, esetleg megpróbálhat a kocsijával menekülni a csapás elől. 

Nincs más dolgunk, mint mérlegelni a lehetőségeket, gondolatban végigfuttatni az egyes képzeletbeli forgatókönyveket – ideálisan minden potenciális veszélyt belekalkulálva – és eldönteni, hogy melyik menekülési utat érdemes választani. Készen állsz?

Ha szeretnéd ellenőrizni a válaszodat, vagy megnéznéd a helyes megfejtést, görgess lejjebb!

.

.

.

 

 

 

 

 

Okos menekülés

A válaszunk valószínűleg arról is sokat elmond, milyen megküzdési stratégiákat tartunk a legmegfelelőbbnek. Fejvesztve menekülnél a baj elől? Vagy megpróbálnád okosan, minden erődet összeszedve kibekkelni? Jelen esetben az utóbbi a helyes válasz, vagyis akkor járunk a legjobban, ha egy árokba bújva vészeljük át a tornádót (ez a második lehetőség a képen). A faágat letörheti az erős szél, ami súlyos balesetet okozhat, de az autózás is veszélyes opció, ha tornádóról van szó. Egy védett, földhöz közeli árokban megbújva van rá a legnagyobb esély, hogy ép bőrrel megússzuk a természeti katasztrófát.

Tetszett a túlélős fejtörő? Ha kipróbálnád magad más feladványokban is, nézd meg ezt az agyafúrt intelligenciatesztet, ahol azt kell összeszámolnod, hány háromszöget látsz a képen!

Forrás: BrightSide