Meglepő, de ilyen típusú anyák gyerekei a legsikeresebbek

2023. szeptember 23.
Egy friss kutatás most megvizsgálta, milyen anyák gyermekei boldogulnak a legsikeresebben az életben felnőtt korukban. Érdekes eredmény született.
Dolgozó anya gyerek sikeres
  • Lehet egyszerre karrierje és gyereke egy nőnek, sőt, ez a kulcs a sikeres gyerek neveléséhez.
  • Amikor egy anya dolgozni megy, azzal azt üzeni a gyermekének, hogy van választása az életben.
  • De vajon a fiúkra és lányokra hasonló hatással van?

A társadalom még mindig hajlamos előítéletesen fordulni azok felé az anyák felé, akik korán visszamennek dolgozni és a gyereknevelés mellett a karrierjüket is építik. A tudomány azonban most arra a megállapításra jutott, hogy azoknak az anyáknak lesznek a legsikeresebb felnőttek a gyerekei, akik nem mondtak le a munkájukról a gyermekük születésével sem.

A dolgozó anyák nevelik a legsikeresebb gyerekeket

A Harvard Egyetem tudósai végezték azt a kutatást, melynek eredményei szerint a dolgozó anyák lányai 4,5 százalékkal nagyobb eséllyel találnak munkát. De mi derült még ki abból a tanulmányból, melyben azt vizsgálták, milyen hatással van a gyermekekre, ha az anya dolgozik is a gyereknevelés mellett?

Eszerint nem csak nagyobb eséllyel találnak munkát, de magasabb beosztásban is dolgoznak és több pénzt keresnek azok a lányok felnőttként, akiknek az édesanyja a karrierjét sem hanyagolta el.

Egyforma hatása van a fiúkra és lányokra, ha az anya dolgozik?

Ha az anya dolgozik, a gyerekek azt látják, vannak lehetőségeik az életben

Ha az anya dolgozik, a gyerekek azt látják, vannak lehetőségeik az életben

A kutatók azt figyelték meg, hogy azoknak az anyáknak a fiai, akik a hivatásukról sem mondtak le a gyerekek születése után, sokkal nagyobb eséllyel végeznek házimunkát, mint azoknak az anyáknak a fiai, akik évekre kiestek a munkából a szülés után. 

„Számítottunk rá, hogy hatással van arra, a gyerekek milyen munkát találnak felnőttként, hogy az anya a gyerekek születése után lemondott-e a karrierjéről vagy sem – mondta Kathleen McGinn professzor, a kutatás vezetője. – A dolgozó anyák olyan otthoni környezetet teremtettek, ami a lányoknak is azt tanította, hogy lehet karriert építeni, és a fiúk is azt hozták otthonról, hogy a háztartás nem csak a nő dolga.”

„Ha egy anya dolgozik, karriert épít, segít a gyerekeinek megérteni, hogy rengeteg lehetőségük van” – tette hozzá a kutatás vezetője.

Forrás: Your Tango, fotó: Unsplash