Nem mondunk újdonságot azzal, hogy a nyers csirkehús nem jó sushi-alapanyag. Sőt. Mindannyian tudjuk, hogy nem szabad főzés/sütés előtt álló csirkét enni. Ez alap, az viszont nem, hogy igazából mi is történik, ha véletlenül mégis nyers csirkehúst eszel.
A rövid válasz az, hogy ételmérgezést kapsz. „A nyers csirke és annak leve Campylobacter, esetenként szalmonella és Clostridium perfringens baktériumokat tartalmazhat” – magyarázta a Women’s Health magazinnak dr. Jennifer L. Bonheur, gasztroenterológus. Lehet, hogy a bacilusok nevei idegenül hangoznak, az általuk okozott tünetek viszont nagyon is ismerősök lehetnek. Olyan ismerősök, akiket legszívesebben örökre kerülnél. Hasmenés, hányinger és hányás, láz és hasfájás lehet ugyanis a következménye, ha akár két falatot is eszel nyers csirkéből.
A tünetek szalmonella esetében akár hat óra leforgása alatt is jelentkezhetnek, de a Campylobacternek köszönhetően akár két-öt nap „vihar előtti csend” is lehet, mielőtt beüt az ételmérgezés.
Mit tehetsz, ha nyers csirkét ettél?
Sajnos, ha már egyszer lenyelted a falatot, semmit nem tehetsz. Nem fog segíteni sem az, ha kiöblíted a szád, sem az, ha meghánytatod magad.
Az egyetlen, amit tehetsz a szakértő szerint (és tudjuk, hogy nem ezt akarod hallani), hogy felszívod magad, és igyekszel kibírni a tünetek kakofóniáját. Ilyenkor jöhetnek a gyomorrontáskor alkalmazott módszerek, mint a diéta és a rengeteg hidratálás. Az ételmérgezés általában egy hétig is eltarthat. Ha azonban a tünetek nem javulnak ennyi idő után, és/vagy „véres hasmenést, magas lázat vagy dehidratáltság jeleit tapasztalod, vagy várandós, esetleg immunhiányos vagy, mindenképpen fel kell keresned egy orvost”.
Ha pedig még evés előtt észreveszed, hogy nyers maradt a csirke – bármennyire is kellemetlennek érzed –, kérd meg, hogy süssék még egy kicsit tovább. Az nem megoldás, hogy a sült részeket megeszed, a nyerset pedig ott hagyod. „Az egész húsnak meg kell sülnie, mivel a nyers részek szennyeződése ugyanúgy kitehet az ételmérgezés veszélyeinek” – figyelmeztet a szakértő.
Forrás: Women’s Health Fotó: Getty Images