Ezeket az ételeket soha nem lenne szabad a mikróba tenni

2022. február 15.
Akik rendszeresen használják a mikrohullámú sütőt, imádják benne, hogy gyorsan és csendben teszi a dolgát, vannak azonban olyan ételek, amiket nem kellene a gondjaira bízni. Te szoktad mikrózni ezeket?

Nem sok háztartási gép kelhet versenyre azzal a kényelemmel és gyorsasággal, amit a mikrohullámú sütő nyújt, ha szeretnél megmelegíteni vagy elkészíteni egy ételt. Vannak azonban olyan élelmiszerek, amiket jobb lenne távol tartani a mikrótól, mert megváltozhat az összetételük, rosszat tehet az ízüknek, vagy kevésbé szerencsés esetben veszélyes anyagok szabadulhatnak fel a használat során.

Étel kerül a mikrohullámú sütőbe

1) Fagyasztott gyümölcs

A mélyhűtőből kivett gyümölcsök felolvasztása minden kétséget kizáróan gyorsabban megy, ha a mikróba teszed, mégis jobb, ha más megoldást keresel. Egyrészt azért, mert fagyasztás után, ami nem jó minden ételnek, nem szerencsés, ha hirtelen magas hőmérséklettel érintkezik a gyümölcs, ennek következtében ugyanis az egészségre veszélyes anyagok szabadulhatnak fel, másrészt azért, mert sokat veszít a zamatából és az állaga is megsínyli a mikrózást – leginkább félkész lekvárra emlékeztet majd.

2) Zöld leveles zöldségek

Ezek a zöldségek valamint a spárga és a zellerszár – nagyobb mennyiségben tartalmazhatnak nitrátmolekulákat, amik alapesetben ártalmatlanok, a mikróban munkálkodó sugárzás hatására azonban átalakulnak, és nagyobb mennyiségben fogyasztva veszélyessé válhatnak. Szerencsésebb tehát tűzhelyen vagy sütőben elkészíteni azokat a fogásokat, amikhez ezekre a zöldségekre van szükség!

3) Burgonya

Maradt egy kis krumpli, és szeretnéd felmelegíteni? Ebben az esetben jobb, ha nem a mikró felé kacsintgatsz, főleg akkor, ha nem tetted hűtőbe! Szobahőmérsékleten már viszonylag rövid idő alatt elszaporodhat egy baktérium a krumplin, amit jobb lenne nem elfogyasztani. Hagyományos sütőben vagy serpenyőben melegítve szerencsére ez a kórokozó könnyen elpusztítható, a mikrohullámú sütő azonban nem tud elbánni vele.

4) Csirkehús

Fájdalmas igazság, hogy a csirkét is jobb tradicionális módszerekkel hőkezelni. Ezen a húsfélén, ha sokáig váratod a sorára felhasználás előtt, olyan baktériumok kezdhetnek el szaporodni, mint amilyen például a szalmonella vagy az úgynevezett campylobacter. Magas hőmérsékleten, egyenletes hőkezeléssel ezekkel a betolakodókkal le lehet számolni és nem kell gyomorbántalmaktól tartani, a mikróban melegítve azonban fennáll a veszélye annak, hogy életben maradnak és gyanútlanul megeszed őket.

Mikrohullámú sütő csirkével

5) Tojás

Jó lenne töredékére rövidíteni a tojásfőzés idejét, ám erre nem a mikró a megoldás, ha ugyanis egészben teszed bele a tojást, nagy eséllyel felrobban, és ilyen durva balesetet okozhat. Csökkentheted ennek az esélyét, ha egy tűvel pici lyukat ejtesz a tojáshéjon, és úgy teszed mikróba, hogy teljesen vízbe merüljön, mi mégis azt mondjuk, hogy inkább ne kockáztass, és főzd hagyományos módon a tojást!

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?