Kicsi a lakásod? Így kezdj hozzá a dekoráláshoz

2023. december 30.
A lakberendezés eleve nagy kihívás lehet, de akkor még inkább, ha kis terek dekorálásáról van szó. Mutatjuk, hogyan vágj bele!
Így kezdd a dekorálást kis lakásban
Nehéz egy kis hely megtervezése, berendezése és díszítése. És belevágni talán a legnehezebb része az egész folyamatnak. Mármint, kérlek, mondd, hogy nem vagyunk azzal egyedül, hogy full egzisztenciális krízisbe kerülünk egy-egy nagyobb bútorvásárlás során. Vagy abszolút kifáradunk annak eldöntésében, hogy melyik szoba, milyen módon szolgálhatna minket a legjobban. Ugye nem?
 
Nos, ha hozzánk hasonlóan te is stresszelsz a lakberendezésen, ráadásul neked is kis lakásod van, akkor az a szerencsés helyzet állt elő, hogy hoztunk néhány szuper tippet. Ezek segítségével könnyebben tudsz hozzáfogni az apró hely dekorálásához, és mire észbe kapsz, már az egészbe úgy belejössz, hogy minden megy majd, mint a karikacsapás. Szóval hogyan is kezdj hozzá?

Kezdd a szobával, amiben a legtöbb időt töltöd

Változtatást eszközölni az otthonodon elég nyomasztó tud lenni (pláne az elején), így a legjobb stratégia, ha egyszerre egy dolgot csinálsz. Válaszd ki azt a szobát, amiben a legtöbbet tartózkodsz. Döntsd el, hogy ide milyen színű falakat szeretnél, rámolj be bútorokat, adj hozzá növényeket, tárgyakat… Aztán, mint valami láncreakció, az eredmény olyan fantasztikus lesz, hogy szinte kénytelen leszel a többi helyiséggel is próbálkozni.

Gondold át alaposan

A korlátok kreativitást szülnek, ezért kifejezetten jó ötlet lehet azt a kihívást állítani magad elé, hogy hogyan tudod minden sarokból a lehető legtöbbet kihozni mind funkció, mind szépség szempontjából. Legyél tudatosan azzal kapcsolatban, hogy mivel építed be a lakótered: gondold át, mi az, amit igazán szeretsz és amire szükséged van.

Így kezdd a dekorálást kis lakásban

Használd ki a lakás minden felületét!

Told túl!

Ne félj attól, hogy nagy bútorokkal pakolod meg a kis tereket! Lehet, hogy elsőre kontraproduktívnak tűnik gyönyörű, de óriási darabokat vásárolni egy apró lakásba, hiszen az emberek általában kis helyre kis bútorokat vesznek. Csakhogy a pici terek még kisebbnek tűnnek akkor, ha nincsenek megtöltve. Használj ki minden függőleges és vízszintes területet, és rakd oda azokat a tekintélyes darabokat: a jelszó a maximalizmus. Bónusz pont, ha extra tárolóhelyet is adnak!

A lakberendezés önkifejezés

Panelekben gondolkodj, személyes tárgyakkal feltöltött apró momentumokban. Ne hagyd, hogy egy teljes design trend elvigye a figyelmed, és limitálja a lakásba passzoló dekoráció lehetőségeit. Ezáltal ugyanis saját magadat határolod be. A cél viszont az, hogy idővel, ahogy gyűjtöd ezeket kis paneleket, ezek összeállnak egy nagy egésszé, amik kifejezik a te egyedi ízlésed és valódi énedet.

Forrás: Apartment Therapy, Fotók: Getty Images