5 gyönyörű fa, amit szobanövényként nevelgethetsz

2023. március 20.
A szobanövények határozottan megváltoztatják egy helyiség atmoszféráját. Ám még ezen belül is különleges helyet foglalnak el a lakásban tartható és nevelgethető fák. Ezektől rögtön olyan lesz otthonunk hangulata, mintha buja dzsungelben lennénk. Mutatjuk, melyik 5 fás szobanövény tartható legkönnyebben kizárólag lakásban.
Megfelelő gondoskodással gyönyörű fákat nevelgethetünk lakáson belül, szobanövényként is.
  • A szobában tartható fákkal kapcsolatban a legnagyobb problémát a tetvek és atkák okozhatják. 
  • Megfelelő gondoskodással gyönyörű fákat nevelgethetünk lakáson belül, szobanövényként is.
  • Vannak olyan növényfajták, amik nem igénylik, hogy nyáron szabad térre telepítsük őket.

Valószínűleg mindenki emlékszik még a NASA híressé vált tanulmányára, melyben azt vizsgálták, mely növények segítenek megtisztítani egy lakás levegőjét legjobban. Eszerint nemcsak nagyon szépek és látványosak, de hasznosak is a szobanövényként tartható fák. Ezek alapvetően kevés gondoskodást igényelnek, mégis jelentősen javítják nem csak a levegőt, de a látványt is otthonunkban.

Mutatjuk, melyik öt fa tartható legkönnyebben szobában is anélkül, hogy akár nyáron szabad térre kellene telepítenünk.

1. Bambuszpálma (Chamaedorea Elegans)

Klasszikus szobában tartható fa a bambuszpálma. Rossz hír viszont, hogy imádják az atkafélék ezeket a növényeket. A gyakorlott növénymamák és növénypapák ezért is tartják a bambuszpálmát távolabb a többi szobanövénytől. 

Nem kell azonban emiatt lemondanunk a bambuszpálmáról. Viszont amikor kiválasztjuk, melyik példányt visszük haza, keressük a lehető legegészségesebbnek tűnő növényt. Jól nézzük meg a leveleit, nehogy hazavigyünk rajta növényi kártevőket.

A bambuszpálmát célszerű távolabb tartani a többi szobanövényünktől

A bambuszpálmát célszerű távolabb tartani a többi szobanövényünktől

Ha mégis megtelepednek az atkák a pálma levelein, mossuk le atkaölő szappannal, például neem olajjal. 

A bambuszpálma nem igényel világos helyet és azt is jól tűri, ha nem locsoljuk rendszeresen, így feledékeny szobanövénytartóknak kifejezetten ajánlott. Ami még jó, hogy nem mérgező a háziállatoknak sem.

2. Kislevelű fikusz (Ficus Benjamina)

A fikusz nem szereti, ha elmozdítják a helyéről

A fikusz nem szereti, ha elmozdítják a helyéről

A másik kedvenc fa, amit gyakran tartanak szobanövényként, a kislevelű fikusz. Egyvalamit tartsunk mindenképp szem előtt, mikor egy fikuszt hazaviszünk: nem szereti, ha mozgatják. Ilyenkor elhullatja a leveleit. 

De a változásokra úgy általában nem reagál jól ez a szobanövény. A hőmérséklet vagy a fényviszonyok hirtelen változása is stresszt jelent számára. Ha egyszer megtaláljuk a jó helyet számára, hagyjuk ott. Csodás lombozattal hálálja meg. Itt írtunk bővebben arról is, hogyan gondozzuk helyesen a fikuszt. 

3. Vadkakaó (Pachira Aquatica)

A vadkakaó szereti a napos helyet

A vadkakaó szereti a napos helyet

Dél-Amerika mocsaras, tavas vidékéről származik a vadkakaó. Ez a szobanövény egyre népszerűbb. Ami a legfontosabb, ha szeretnénk ezt a fát mi is nevelgetni otthonunkban, hogy olyan földet és cserepet válasszunk, ami jól átereszti a nedvességet. Ha így teszünk, biztosan nem tudjuk túlöntözni

Szereti a napos helyet, gyönyörű leveleket hoz, ha sikerül megtalálnunk a megfelelő fényviszonyokat számára.

4. Kalamondin narancsfa

A kalamondin narancsfa még apró gyümölcsöket is hoz a lakásban

A kalamondin narancsfa még apró gyümölcsöket is hoz a lakásban

Citrusféléket is tarthatunk szobában. A kalamondin narancsfa például nem igényli, hogy nyáron szabad térre telepítsük, egész évben túlél a lakásban is. Sőt, apró, savanykás gyümölcsöket is hoz, fehér virágai pedig erős illattal töltik be a szobát.

5. Pénzfa vagy majomkenyérfa (Crassula ovata)

Ha olyan fát keresünk a lakásunkba, ami nem igényel sok gondoskodást, mégis gyönyörűen virul, a majomkenyérfa az, amit nekünk találtak ki. Akár egy méter magasra is megnő, ehhez viszont a megfelelő talajra és fényre van szüksége.

A megfelelő talaj fontos a majomkenyérfa neveléséhez

A megfelelő talaj fontos a majomkenyérfa neveléséhez

Szereti a jó vízáteresztő földet, így száraz és meleg talajban növekedhet. Az a fontos a majomkenyérfának, hogy legyen mindig nedves, de ne átázott a földje. Abból látjuk, hogy túlöntözzük ezt a szobanövényt, hogy a levelei összezsugorodnak, majd lehullanak.

Majomkenyérfát akár magunk is könnyen gyökereztethetünk. Elég egy levelet vízbe tenni vagy nedves földbe. Így saját magunk is nevelhetünk egy egész fát. 

Miért jó a lakásban fát nevelni?

Ha kiválasztottuk, otthonunk fényviszonyaihoz melyik lakásban tartható fa az ideális, nincs más hátra, mint belevágni a növénymamaságba. 

A fák a szobában is gyönyörűek, tisztítják a levegőt és sokkal hangulatosabbá teszik otthonunkat. Néha ugyan kihívást jelenthet a gondozásuk, de meghálálják, ha jól törődünk velük.

Forrás: RuralSprout, Fotó: Unsplash