Álmodozás: többet elárul rólad, mint gondolnád

2024. január 28.
Az álmodozás korántsem az élet megrontója. Viszont többet elárul rólad, mint gondolnád. Vagy mint szeretnéd. A pszichológus elárulta, mit tudhatsz meg abból, mikor és mennyit álmodozol napközben.
Álmodozás jelentés
  • Az álmodozás kifejezetten jótékony hatású lehet, segítheti a problémamegoldást, serkenti a kreativitást.
  • A maladaptív álmodozás viszont felfalja az életünket, hatással van a mindennapi működésünkre.
  • Mit árul el rólunk, hogyan és miről álmodozunk?

Mindenki álmodozik. Vagy legalábbis az emberek 80 százaléka, derült ki a Minnesota Egyetem felméréséből. De tényleg elpazarolt idő lenne az álmodozás, ahogy sokan gondolják, vagy épp ellenkezőleg? Inkább ajtó a kreativitásunk felé?

Dr. Judith Woods klinikai pszichológus elmondta, vajon mit árul el rólunk, hogyan, mikor, mennyit és miről álmodozunk napközben.

Többet álmodozunk, mint gondolnánk

Az agyunk tevékenységének több mint a felét teszi ki az álmodozás. Rengeteg mindenben segíti a mindennapjainkat:

  • Az álmodozás segít kitűzni a megfelelő célokat.
  • Ráébreszt bennünk a legbelsőbb reményeinkre.
  • Feltárja a vágyainkat az álmodozás.
  • Szembenézhetünk a félelmeinkkel az álmodozás segítségével.

„Paradox módon az álmodozás az, ami miatt képesek vagyunk rendszerben működni. Ez tart egyben minket mint embert – mondta Dr. Eric Klinger, a Minnesota Egyetem pszichológia professzora. – Általában úgy gondolunk az álmodozásra, mint egy dekoncentrált állapotra, amikor nem figyelünk. Valójában az álmodozás egyik funkciója, hogy ne tévesszük szem elől a céljainkat, feladatainkat. Emlékeztet minket arra, mi következik, elpróbáljuk az új élethelyzeteket fejben, terveket kovácsolunk a jövőre és átrágjuk magunkat a múltbeli eseményeken, hogy tanulhassunk azokból.”

Gondolatkontroll és álmodozás

Az, hogy miről álmodozunk, teljesen egyéni, ahogy a jelentése is

Az, hogy miről álmodozunk, teljesen egyéni, ahogy a jelentése is

Amikor elábrándozunk, álmodozunk napközben, átlagosan 14 másodpercig tart egy ilyen fázis. De van leggyakoribb tárgya az álmodozásnak? „Mivel mindenkinek mások a tervei, céljai, így nincs olyan, hogy klasszikus ábránd. Mindenkinek más és egyéni – mondta a pszichológiaprofesszor. – Általában az álmodozás azt erősíti meg, amit már tudunk magunkról, nem új információt ad hozzá. De nem szabad figyelmen kívül hagynunk sosem. Az álmodozás nagyon értékes kommunikációs csatorna saját magunkkal.”

A korábbi kutatások egészen izgalmas tényeket tártak fel az álmodozás természetével kapcsolatban. 

  1. A férfiak inkább a jövőről, míg a nők a múltról álmodoznak gyakrabban, mivel általában ők alaposabban kivesézik az érzéseiket.
  2. Aki gyakran álmodozik, általában sikeres, karakteres személy, talán egy tehetséges művész vagy úttörő dolgokat felfedező tudós.
  3. Az álmodozás segíthet a személyes félelmeket legyőzni, mint például a repüléstől vagy a magasságtól való rettegés.

Álmodozás terápia

„Amikor azért álmodozunk, hogy szabaduljunk a jelenből, általában stresszes, frusztráló időszakban vagy akkor jelentkezik, amikor unatkozunk. Amikor a való világ túlságosan nyomasztó vagy üres, kiszínezzük magunknak ľ mondta Dr. Cliff Arnall pszichológus. – Ez a fajta álmodozás arra utal, hogy változtatnunk kell az életünkön. Kereshetünk egy új hobbit vagy tevékenységet, ami megadja azt a fajta ingert, amire szükségünk van.”

Időnként maga az álmodozás is lehet terápiás hatású. Például a fejünkben lejátszott filmtől jobb kedvünk lehet, ellazíthat, megnyugtathat. Ha képesek vagyunk tudatosan irányítani az álmodozásunkat, segíthet, hogy biztonságban érezzük magunkat, boldogabbak legyünk olyankor is, amikor éppen valamilyen nehéz élethelyzetben vagyunk.

Az álmodozás jót tesz?

Bár általában azt hangoztatják, hogy az álmodozás nem vezet sehova, rengeteg jótékony hatása van. „Az álmodozás segít, hogy a lehető legjobban kihasználjuk az agyunk kapacitását, megküzdjünk a különböző élethelyzetekkel” – mondta Dr. Klinger. Ezek után tényleg mindannyiunkra ráfér egy kis álmodozás!

Forrás. Psychologies, fotó: Unsplash