A pszichológus praktikus tippjei a tartós stressz kezeléséhez

2023. január 05.
Mit tudunk tenni olyankor, amikor nem egy váratlanul felbukkanó stresszes szituációról van szó, hanem egy tartósan fennálló, érzelmileg megterhelő élethelyzetről? Bloggerünk, Nagy Anikó coach és pszichológus segít a megküzdésben!

Az előző blogbejegyzésemben megnéztük, hogy hogyan érdemes kezelni a váratlanul felbukkanó negatív helyzeteket. Megvizsgáltuk, hogy mit tudunk tenni olyankor, ha például hirtelen egy stresszhelyzetben találjuk magunkat, és hogy mit tudunk válaszolni, amikor valaki durván „beszól” nekünk. Most olyan élethelyzetekről lesz szó, amelyek hosszabb ideig, több hónapig vagy akár több évig is fennállnak, és folyamatos érzelmi és mentális megterhelést jelentenek. Ilyen lehet például a munkahelyi bizonytalanság, a bizonytalanság a pénzügyekben, a párkapcsolatban, egy bántalmazó kapcsolat, családon belüli konfliktusok, egy szeretted romló egészsége. És így tovább, a sor a végtelenségig folytatható.

Az ilyen helyzetekben gyakran úgy érezzük, mintha állandóan plusz teher nyomná a vállunkat, a mellkasunkat. Sokszor a gondolataink önkéntelenül is folyton e körül a téma körül járnak körbe-körbe. Állandó társunkká szegődhet ilyenkor az aggódás, a stressz, és valami szürke, fáradt lehangoltságérzés is.

tartos-stressz-kezeles-pszichologus

Mit tudunk tenni azért, hogy kilépjünk ebből az energiáinkat elszívó, lehúzó élethelyzetből?

Ezt a témát járja körül az egyik letölthető anyagom is, amelynek címe: Hogyan tovább krízis idején? Ez a munkafüzet abban segít neked, hogy a válság okozta váratlan problémákat meg tudd oldani, és lépésről lépésre végigvezet téged ezen a folyamaton. Ezt a különleges anyagot itt tudod letölteni.

Most pedig ismét végigjárjuk azokat a lépéseket, amiket az előző blogbejegyzésemben is említettem. Csak most egy kicsit mélyebbre megyünk ebben a folyamatban.

Először is azt javaslom, hogy keress egy nyugodt helyet, ahol nem zavar senki legalább 10 percig. Ha teheted, ülj le vagy feküdj le egy kényelmes felületre, hunyd le a szemed, vegyél lassan néhány mély lélegzetet, és csak figyelj befelé.

1) Tudatosítás

Hol vagyok most? Milyen nap van ma? Kik és mik vesznek körül engem? Milyen hangokat, ízeket, illatokat érzek?

Mi történik most? Milyen helyzetben vagyok éppen?

Mire gondolok? Milyen gondolatok cikáznak most a fejemben?

Mit érzek most? Milyen érzések kavarognak éppen bennem?

Mit érzek a testemben? Hol érzem ezt pontosan, a testem melyik részén?

Ha megvan mindezek tudatosítása, akkor most menjünk egy kicsit mélyebbre.

Pontosan milyen élethelyzetben vagyok most?

Hogyan hat rám ezt az élethelyzet? Hogyan érzem magam benne?

Mire van most a leginkább szükségem? Mi az, ami most igazán jólesne?

Ha erre is megvan a válaszod, akkor jöjjön a következő lépés, ami az:

2) Elfogadás

Most pedig fogadd el mindezt magadban! Fogadd el a saját cikázó gondolataidat és a kavargó érzéseidet. Fogadd el a saját vágyaidat és a szükségleteidet. Fogadd el azt, hogy most éppen itt vagy, most éppen itt tartasz, most éppen ez VAN.

Ha akarod, mondhatod is magadnak vagy magadban:

Most ez van. Most ebben az élethelyzetben vagyok. És ez rendben van. Minden ezzel kapcsolatos gondolatom rendben van. Minden ezzel kapcsolatos érzésem rendben van. Minden ezzel kapcsolatos vágyam rendben van. Minden szükségletem rendben van. Minden testi érzékletem rendben van. Minden rendben van.

Milyen érzés ezeket kimondani? Furcsa? Felszabadító?

Mit érzel? Megnyugvást? Ellenállást? Békét? Befeszülést? Bánatot? Örömet?

Esetleg mindezt egyszerre?

Vagy valami mást?

Akármit is érzel, az teljesen rendben van.

Miért ilyen fontos ennyire részletesen befelé figyelni és mindezt tudatosítani és elfogadni magunkban? Azért, mert csak azt tudjuk uralni és irányítani, amit ismerünk, és amit elfogadtunk magunkban. A saját életünk irányítása pedig a saját gondolataink, érzéseink, szükségleteink és vágyaink megismerésével és elfogadásával kezdődik.

Ha a nehéz helyzetek leküzdéséhez egy kis extra magabiztosságra lenne szükséged, rendeld meg Nagy Anikó Ragyogj című könyvét INNEN vagy Anikó oldaláról!

Szerző: Nagy Anikó (pszichológus, coach) Fotó: Getty Images

A cikk folytatását keresd Anikó oldalán!