A nők egyenlőségét hátráltatják a TikTok tradwife-influencerei

2024. május 22.
Mindenkinek szíve joga úgy élni az életét, ahogy szeretné. Igaz ez a TikTokot ellepő tradwife-okra, azaz a tradicionális nemi szerepek szerint élő feleségekre is. De azért ez mégsem annyira fekete-fehér: a netet leuraló, alt-right nézeteket terjesztő háziasszonyok évtizedekre visszamenően vetik vissza a nemi egyenlőséget.

A 22 éves, 4,9 millió TikTok-követővel rendelkező modell és háromgyermekes édesanya, Nara Smith már korán reggel bageleket és krémsajtot készít, hogy megünnepelje a negyedik házassági évfordulójukat férjével, Lucky Blue Smith modellel. Gyermeket vár, a pocakja hatalmas, a sminkje tökéletes, a frizurája kifogástalan, a manikűrje pazar, fekete szatén hálóinget és tollakkal díszített köntöst visel. A háttérben jazz szól, és az egész jelenet úgy néz ki, mintha egy 50-es évekbeli filmben játszódna. Smith az úgynevezett tradwife-mozgalom követője, vagyis a hagyományos nemi szerepek és a patriarchális házasság híve: süt, főz, gyereket nevel és kiszolgálja a férjét, a család fejét. 

A platformon rendkívül népszerűek a hasonló, konzervatív életformát hirdető tartalmak: a TikTok-on 71,8 millióan kerestek már rá a mozgalomra, és 34,6 millióan voltak kíváncsiak a #sahg (azaz stay-at-home-girlfriend) életmód követőire. Smith messze nem az egyetlen tradwife, más influencerek (például Jasmine Dinis és Ekaterina Andersen) is több millió követőt gyűjtöttek össze a sütős-főzős, illetve gyereknevelésről és háztartásvezetésről szóló tartalmaikkal.

A kritikusai szerint Smith a tevékenységével hátráltatja a nemi egyenlőségi mozgalmakat, rajongói viszont amellett érvelnek, hogy a modellnek szíve joga a tradicionális párkapcsolatokat népszerűsíteni, hiszen a feminizmus éppen a választás lehetőségéről szól. Egy másik, 154 ezer követővel rendelkező tradwife, Jasmine Darke viszont többször is hangoztatta már, hogy antifeminista: szerinte feministaként az ember nem élhet szent házasságban, mivel Isten a férjet a család vezetőjének, védelmezőjének és gondviselőjének teremtette, míg a feleséget azért, hogy tisztelje és engedelmeskedjen párjának.

Ha figyelembe vesszük, hogy világszerte egyre több országban próbálják visszaszorítani az állampolgárok reprodukciós jogait, hogy a nemek közötti bérszakadék még mindig létező probléma és a szexuális, illetve családon belüli erőszak is azóta fenyegeti a nőket, mióta világ a világ, a tradwife-mozgalom semmiképpen nem tűnik ártalmatlannak, sőt kifejezetten politikai kérdéssé vált. Ezzel szemben a jelenség egyik éllovasa, Estee Williams kijelentette, hogy a tradwife-létforma nem mozgalom, és nem is próbál társadalmi változást előidézni – noha ő maga arra biztatja a többi feleséget, hogy hozzá hasonlóan cicomázzák ki magukat, mire a férjük hazaér.

Az, hogy valaki háztartásbeli akar lenni, még akár megküzdési mechanizmusnak is tekinthetjük, hiszen nem szorul magyarázatra, hogy egy tiszteleten és szereteten alapuló párkapcsolatban miért akar bárki az irodai munkát hátrahagyva, kizárólag a családjára koncentrálni. Az 1950-es évek Amerikájában elterjedt családmodell fetisizálásának és a bibliai alárendeltség terjesztésének éppen ezért komoly hatása van, amit semmiképpen sem szabad félvállról vennünk, különösen azért, mert a felmérések szerint a fiatal férfiak világszerte egyre nyitottabbak a konzervatív eszmék iránt.

Szabad választás vagy külső nyomás?

„A velem egykorú nők többsége retteg a gyermekvállalástól, mert nem akar megbirkózni a vele járó hatalmas anyagi terhekkel” – mondta a brit Marie Claire-nek Caro Claire Burke tiktokker, aki szerint a mozgalom térnyerése és az iránta érzett kollektív vonzalom azért létezhet, mert még a legprogresszívebbek is annyira félnek attól, ami jelenleg a világban zajlik, hogy az emberek tudat alatt kétségbeesetten vágynak arra, hogy valaki megmutassa nekik, igenis lehetséges örömöt találni az életben.

A gyermekvállalás miatt a nők kiszorulnak a munkaerőpiacról az otthonuk falai közé, ami már önmagában is munkahelynek számít. A tradicionális nemi szerepeket hirdető influencerek életmódja ezért sokak számára nemcsak elfogadhatóvá teszi az otthon maradást, hanem ösztönzőleg is hat: a tradwife-mozgalom ideális alternatívát kínál a munkahelyi egyenlőtlenség ellen, és sokaknak ez is könnyebb útnak tűnik, mint egyenlő fizetésért küzdeni egy patriarchális világban. A másik oldalról viszont könnyen átsiklunk afelett, hogy másokat csupán kedvtelésből kiszolgálni és a hobbinknak élni kiváltságos életre vall. Erre jutott a Psychology of Women Quarterly tudományos folyóirat is, ami a tradwife-mozgalmat vizsgálva megállapította, hogy nehéz különbséget tenni aközött, hogy valaki nyomás hatására veti alá magát a férje akaratának, vagy valóban örömet okoz számára, ha elhivatottan gondoskodhat valakiről, és a társa is egyenlő félként kezeli őt.

Sok tradwife-influencer férje gazdag, így a feleségeknek minden lehetősége adott, hogy éjjel-nappal kifogástalanul nézzenek ki, és a 9-től 17 óráig tartó munkaidőt feladva kizárólag azzal foglalkozhassanak, ami örömet okoz nekik. A házimunkát mégis gyakran csak szimbolikusan mutatják be, miközben nem látjuk őket nagytakarítás és porszívózás közben izzadtan, koszosan, ahogy arról sem mesélnek, hogy mennyi segítséget kapnak valójában a háttérben. Több kutatás is rámutatott már, hogy a nők ezt látva azt érezhetik, nem teljesítenek elég jól feleségként, barátnőként vagy anyaként, és hátrányosan befolyásolhatja az önbecsülést, ha valaki túlzottan meg akar felelni a mozgalom által támasztott merev normáknak.

Nem csak az énképünkre van negatív hatással

A nemi szerepekkel kapcsolatos társadalmi elvárások az évek során jelentős átalakuláson mentek keresztül. Túlnyomórészt a nőkre hárultak a háztartási és gyermeknevelési feladatok, míg a férfiak számítottak az elsődleges kenyérkeresőnek. Aztán a 20. század közepén a feminista mozgalom megjelenésével a nők elkezdtek egyenlőségre törekedni és felemelték a hangjukat az addig uralkodó társadalmi normák ellen, hogy ők is tanulhassanak és lehetőséget kapjanak a munkaerőpiacon.

Ma a feminizmus azt jelenti, hogy nemtől függetlenül van választási lehetőséged: dolgozhatsz, de akár háztartásbeli is lehetsz. Ennek ellenére több pszichológiai kutatás is arra jutott, hogy a tradwife-mozgalom komoly veszélyt jelent a nemi egyenlőségre, mivel gyökerei az alt-right mozgalomhoz nyúlnak vissza. A mainstream jobboldali konzervativizmust elutasító alt-right, vagyis az alternatív jobboldal egy olyan politikai irányzat, amely nagymértékben támaszkodik a közösségi médiára és főként provokatív mémekkel kommunikál, így nehéz megállapítani, hogy mennyire vehető komolyan, miközben mégis hatékonyan kelti fel a netezők figyelmét. A fogalom a republikánus Donald Trump elnöki jelölésével és megválasztásával került a köztudatba, bevándorlásellenes, antifeminista és a politikai korrektséget kritizáló támogatóinak ugyanis jelentős része kötődik az irányzathoz.

Az alt-right influencerek nagy szerepet játszottak abban, hogy a szélsőjobboldali populista mozgalmak széles körben elterjedjenek és vonzóvá váljanak az emberek számára. A tradwife-mozgalom tagjai is épp így, az alt-right közösség részeként mossák össze a szélsőséges politikát a nőiesség, a szépség és a férfi-női kapcsolatok romantikájával. Ezt a megállapítást tette a Media and Communication folyóiratban megjelent tanulmány is, amely szerint azáltal, hogy a mozgalom tagjai a női identitáshoz, otthonhoz és családhoz kapcsolódó kifejezetten esztétikus vizuális tartalmakat gyártanak, elősegítik az antifeminista nézetek terjedését az online közösségeken belül és kívül.

A Persona Studies tudományos folyóirat kutatásai pedig arra jutottak, hogy míg egyes tradwife-ok feminista retorikát használnak, kommunikációs stílusuk összefüggéseket mutat a radikális fehér felsőbbrendűséget hirdető ideológiákkal, és a mozgalom ismertebb tagjai kifejezetten hozzájárulhatnak követőik radikalizálódásához. Ráadásul, mivel ezek az influencerek arra biztatják a nőket, hogy vessék alá magukat férjük akaratának, a bántalmazó kapcsolatokat is normalizálhatják.

Immunválasz a jelenünkre

A tradwife-ok által mesterségesen generált nosztalgia valójában egy megküzdési mechanizmus, egy immunválasz a nők elé támasztott elvárásokra. Egyszerre helytállni a munkaerőpiacon és az otthoni teendők elvégzésében nem kis feladat, de nem érdemes illúziókat kergetni: csak abban az esetben fenntartható 50-es évekbeli háziasszonyként élni, ha az érintett család képes egyetlen fizetésből fenntartani magát a jelenleg is tomboló megélhetési válságban. Nem beszélve arról, hogy a tradwife-ként kizárólag úgy lehetséges elkerülni a lelki sérülést, ha egyenlő és kölcsönös tiszteleten alapuló párkapcsolatban élünk.

Fotó: Getty Images