Ennyi barát kell a TikTok szerint a teljes élethez – tényleg így van?

2024. április 28.
A TikTokon terjedt el nemrég a 7 barát-elméletnek nevezett feltételezés, ami szerint ennyi hozzánk közeli emberre van szükségünk a boldog élethez – se többre, se kevesebbre.
7 barát elmélet felnőttkor barátság

Nem mindig könnyű fenntartani a felnőttkori barátságokat. A munka, a család és a többi dolog között gyakran még magunkra sincs időnk, nemhogy a barátaidra. Így ritkulnak meg először a találkozók, aztán a telefonhívások, és szép lassan azt veszed észre, hogy legfeljebb sátoros ünnepekkor írtok egymásra – vagy akkor sem. Pedig a barátok nagyon is fontosak ahhoz, hogy teljes és boldog életet élhessünk. Pontosabban hét barátra van szükségünk mindehhez, legalábbis egy TikTokon terjedő elmélet szerint. 

@lysscausey 7 bridesmaids for a reason 🥹🤍#CapCut #bride #married #wedding #bridesmaids #7friendtheory #2023bride #bestfriend ♬ original sound - Lysscausey

A közösségi oldalon már 13,6 millió megtekintésnél jár a #7friendtheory hashtag. A 7 barát-elmélet azt állítja, hogy felnőttként mindenkinek ennyi barátja kellene, hogy legyen, akik meghatározott kategóriákba illeszkednek. Az sem fontos, hogy ismerjék egymást, és lehet átjárás is egyes kategóriák között. A teória lényege az, hogy ezek az emberek fedjék le az életünk fontos területeit.  

Az elmélet szerint ők a 7 legfontosabb barátaid az életben:

  1. Akivel kiskorod óta barátok vagytok.
  2. Aki minden helyzetben meg tud nevettetni.
  3. Akivel ha ezer évig nem beszéltek, akkor sem változik a kapcsolatotok.
  4. Akinek bármit elmondhatsz.
  5. Akivel testvéri a kapcsolatod.
  6. Akivel nem tudod elképzelni, hogy ne barátkozz.
  7. Aki tud minden párkapcsolati problémádról, még akkor is, ha nem akar hallani róla.

7 barát-elmélet: trend a TikTokról

A különböző barátok különböző szociális és érzelmi szükségleteket elégíthetnek ki (Getty Images)

A különböző barátok különböző szociális és érzelmi szükségleteket elégíthetnek ki (Getty Images)

De tényleg szükséged van arra, hogy minden egyes rubrikát kipipálj? Mi van akkor, ha inkább introvertált vagy, és nincs is hét olyan ember, akit közeli barátnak tartanál? „Pozitívum, hogy az elmélet egyszerűsített keretet kínál annak a sokrétű szerepnek a megértéséhez, amelyet a barátok játszhatnak az életünkben – magyarázza Dennis Dearie házasság- és családterapeuta. – Arra ösztönzi az egyéneket, hogy értékeljék barátaik egyedi tulajdonságait és az életünkben betöltött szerepeiket, és ezzel megrendítő emlékeztetőül szolgáljanak egy olyan világban, ahol

a felszínes online kapcsolatok gyakran szorítják háttérbe a valódi emberi kapcsolatokat.”

Szerinte a 7 barát-elmélet felhívja a figyelmet arra, hogy mennyire fontos a kapcsolatainkban a sokszínűség és a mélység, és hogy a különböző barátok különböző szociális és érzelmi szükségleteket elégíthetnek ki (és kell is, hogy kielégítsenek).

Ezért fontosak a barátok

A barátok ugyanúgy az egészséges életmód részei, mint a megfelelő étkezés, az elegendő alvás vagy a rendszeres testmozgás, mivel megelőzik az elszigetelődést és a magányt, ami sokszor vezet depresszióhoz és betegségekhez. Kutatások szerint a tartós kapcsolatokkal rendelkezők kevesebb stressznek vannak kitéve, mert van egy támogató rendszerük, jobb az agyi aktivitásuk és az általános egészségi állapotuk, kevesebbszer vannak fájdalmaik, valamint boldogabbnak érzik magukat. A 7 barát-elmélet pozitív üzenetet közvetít a barátság értékéről és a barátok egyedi tulajdonságairól, és megtanít arra, hogy hálás legyél a barátaidért. És valószínűleg emiatt a pozitív felhang miatt lett az elmélet ennyire felkapva.

A mai világ tele van negativitással, és a legtöbben ki vannak éhezve valami olyanra, ami reményt ad.

Mindenki keresi a kapaszkodókat, ami segít megbirkózni a mai világban uralkodó bizonytalansággal. A 7 barát-elmélet ilyen: segít egy pozitív és egészséges, támogató rendszer kiépítésében, és lehetővé teszi, hogy lássuk, miről is ismerszik meg egy igazán jó barát.

A barátságok mélyen személyesek és sokszínűek, és az egyén preferenciái, szükségletei és élethelyzetei alapján folyamatosan változhatnak. Ezért korántsem biztos, hogy egy kapcsolat örökké tart – de ez nem is olyan nagy probléma. Fontos, hogy a barátság minősége sokkal fontosabb, mint a mennyisége. Csak azért, mert nincs hét különböző személy körülötted, az nem jelenti azt, hogy ne lenne ugyanolyan kielégítő.

Az olyan trendek, mint amilyen a 7 barát-elmélet is, távol állnak a tudományos megalapozottságtól, és fontosabb a barátságok minőségére összpontosítanod, mintsem egy felkapott trendhez igazodni. „Fontos a tudatosság a potenciális negatív hatásokkal kapcsolatban, például ne legyenek irreális elvárásaid, és ne az aktuális divat határozza meg, kit tartasz a barátodnak” – tette hozzá Dearie.

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images