Műveltségi kvíz: melyik híres ember utolsó szavai voltak?

2024. június 26.
Költői, vicces, szomorú, furcsa vagy kiállhatatlan – a történelmi személyek, híres emberek utolsó szavai sokszor nagyon is tükrözték, ahogy éltek nagyjaink. De vajon eltaláljuk a műveltségi kvízben, melyik híres ember távozott az élet színpadáról ezekkel az utolsó mondatokkal?
Műveltségi kvíz híres emberek utolsó mondata
  • Számos híres ember utolsó mondata vált szállóigévé.
  • A műveltségi kvízben tíz híres utolsó mondatról kell eltalálnunk, vajon kitől származnak?
  • Hány jó válaszunk lesz a műveltségi kvízben?

A híres emberek, történelmi személyek rengeteg bölcs mondással ajándékozzák meg az emberiséget, ami inspirálhat, iránytűként szolgálhat az életünkben. Halálos ágyukon is számtalan olyan mondat hangzott el a nagyjainktól, ami szállóigévé vált. De vajon a műveltségi kvízben is eltaláljuk, kinek az utolsó szavait olvashattuk?

Mit mondtak a híres történelmi személyek halálos ágyukon?

Számos híres történelmi személy utolsó mondatát legendák övezik, és ezek a haláluk előtt elmondott szavak gyakran jelképes vagy mély jelentést hordoznak. Íme néhány híres utolsó mondat a történelem nagyjaitól:

1. Julius Caesar: „Et tu mi fili, Brute?” („Te is, fiam, Brutus?”)

Ezt a mondatot állítólag Julius Caesar akkor mondta, amikor meglátta, hogy közeli barátja és örököse, Brutus is részt vesz az ellene irányuló merényletben. 

2. Ludwig van Beethoven: „Tapsoljatok, barátaim, a komédia véget ért.”

Beethoven utolsó szavai állítólag ezt a teátrális kijelentést tartalmazták. Ám egy más forrás szerint a legendás zeneszerző halálos ágyán azt mondta utoljára, hogy „nagy kár, nagy kár, túl késő!”. Ezzel arra utalt, hogy az éppen érkező 12 üveg bort már nem tudja elfogyasztani.

3. Oscar Wilde: „Vagy ez a tapéta megy, vagy én.”

A híres író, Oscar Wilde utolsó szavai egy londoni hotel szobájában hangoztak el, utalva a szoba tapétájának borzalmas állapotára.

4. Karl Marx: „Utolsó szavak azoknak valók, akik nem mondtak elég életükben.”

Marx nem tartotta fontosnak az utolsó szavakat, és ennek megfelelően reagált, amikor utolsó mondatáról kérdezték.

5. Nostradamus: „Holnap nem leszek itt.”

Nostradamustól, a híres jóstól, valószínűleg nem is vártunk mást, mint hogy utolsó szavaival megjósolja saját halálát.

6. Thomas Edison: „Ott nagyon szép.”

Edison a halála előtti hetekben már kómában volt. Néhány pillanatra még magához tért, mielőtt végleg lehunyta volna a szemét. Ekkor feleségének az utolsó szavai arra a látványra utalhatott, amit a halál közeledtével látott.

Töltsük ki a műveltségi kvízt a híres emberek utolsó mondatairól!

A legújabb műveltségi kvízünkben is híres utolsó mondatokat olvashatunk a kérdésekben. A feladatunk az, hogy a három lehetséges válasz közül mindegyik kérdés után megjelöljük azt, amelyik szerintünk a helyes. Vajon hány történelmi személy utolsó mondatát találjuk el helyesen a kvízben?

Melyik híres ember utolsó szava volt?

Műveltségi kvíz híres emberek utolsó mondata

Nagyon sok történelmi személy, híres ember utolsó mondata vált szállóigévé. De tudjuk, hogy kihet tartoznak ezek az idézetek?

Fotó: Getty Images, Unsplash, Wikimedia