Növény vagy állat? Hány pontot érünk el a műveltségi kvízen?

2024. június 14.
Ha eddig jól szerepeltünk azokon a műveltségi kvízeken, ahol azt kellett megmondanunk, növény vagy állat a kérdésben szereplő élőlény, a legújabb hasonló kvíz még nekünk is feladhatja a leckét! Hány pontot érünk el?
Műveltségi kvíz élővilág
  • Egy újabb izgalmas növény- vagy állatkvízben most még hihetetlenebb állatneveket kapunk.
  • Hány pontot érünk el a műveltségi kvízen, ahol azt kell megmondanunk, milyen élőlényről van szó?
  • Vajon tudjuk a jó választ legalább hét kérdésnél a műveltségi kvízben?

Ismét egy olyan műveltségi kvízben kell válaszolnunk a kérdésekre, melyben azt a feladat, hogy eldöntsük, növény vagy állat nevét látjuk. Vajon ezúttal hány pontot sikerül elérnünk a műveltségi kvízen?

Magyarország legfurcsább állatai és növényei

Számos roppant különös növény és állat él Magyarországon. Nem kell tehát egzotikus tájakra utaznunk, hogy olyan élőlényeket találjunk, melyek igazán ritkák és izgalmasak.

1. Magyar tarsza (Saga pedo)

Egy nagy, zöld színű rovar, amely szinte csak Magyarországon található meg. Hatalmas, legfeljebb 12 cm hosszúra is megnőhet, és képes fákat megmászni.

2. Állas nádiposzáta (Acrocephalus paludicola)

Ez a kisméretű, szürke-barna madár rendkívül ritka és veszélyeztetett faj, amely a mocsaras területeken él. Hangja és viselkedése egyedülálló.

3. Tiszavirág (Palingenia longicauda)

Ez az óriás kérészfaj egyedülálló életciklusával és látványos rajzásával a Tisza folyón különösen figyelemre méltó.

4. Tátorján (Crambe tataria)

Ez a ritka és veszélyeztetett növény a sztyeppei területeken található. Nagy, fehér virágzatával és kékeszöld leveleivel könnyen felismerhető. Elsősorban a Hortobágyi Nemzeti Parkban található meg.

5. Erdei holdviola (Lunaria rediviva)

Ez a különleges növény nevét az érett terméséről kapta, amely hold alakú és fényes. Az erdők árnyékos részein él, és lila virágaival tavasszal virágzik.

6. Fertői rence (Utricularia australis)

Ez a húsevő vízi növény a Fertő tó környékén található. Apró hólyagjai segítségével vadászik a kis vízi rovarokra és planktonokra.

7. Boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus)

Ez a különleges orchidea, amely Magyarországon védett, cipő alakú virágairól kapta nevét. Főként meszes talajú erdőkben található meg, és rendkívül ritka.

Vajon a műveltségi kvízben található élőlények nevéről el tudjuk dönteni, növények vagy állatok-e?

Töltsük ki a műveltségi kvízt!

Itt az ideje, hogy próbára tegyük magunkat a műveltségi kvízzel. Tíz kérdésben tíz élőlény nevét látjuk. Mindegyiknél három lehetőség közül kell kiválasztanunk azt, amelyik szerintünk a helyes, és eldöntenünk, állatról vagy növényről van szó. Hány jó válaszunk lesz végül a műveltségi kvízben?

Növény vagy állat: hányat találsz el?

Műveltségi kvíz

Ismét egy kvíz, amiben nagyon különös élőlény neveket találhatunk. Meg tudjuk mondani, növény vagy állat az adott élőlény? Hány jó válaszunk lesz a kvízben?

Fotó: Unsplash, Getty Images