Műveltségi kvíz: csak az emberek 3 százaléka ismeri az összes szó valódi jelentését

2024. április 24.
Ismét egy nagyon izgalmas műveltségi kvízzel tehetjük próbára a tudásunkat. Vajon mind a tíz szó és kifejezés jelentését ismerjük? Hány pontot sikerül elérnünk a kvízen?
Műveltségi kvíz
  • A magyar nyelv bővelkedik a különleges, ritkán használt, ám a beszédünket színesítő kifejezésben.
  • A műveltségi kvízben ezúttal különböző szavak jelentését kell megmondanunk.
  • Hány pontot érünk el a műveltségi kvízen?

Ismét egy izgalmas műveltségi kvízzel tehetjük próbára a tudásunkat, ezúttal a szavakkal és azok jelentésével kapcsolatban. Vajon hány kifejezésről tudjuk megmondani a műveltségi kvízben, hogy mit jelent valójában?

Izgalmas szavak a magyar nyelvben, amik mást jelentenek idegen nyelven

A magyar nyelv ősi, eredeti szókincse nagyon korlátozott. Mivel a népvándorlás alatt számos népcsoporttal együtt éltek az ősmagyarok, így a nyelvükbe is egészen korán keveredtek más népek kifejezései. A műveltségi kvízben is találunk nem csak idegen szavakat, de tájszavakat és régi, ma már nem nagyon használt kifejezéseket.

1. Törökül a hülye kifejezetten jót jelent

A hülye, pontosabban a „hülya”  török nyelven egészen mást jelent, mint nálunk. Ami nálunk kifejezetten negatív jelző, az a törököknél az álmodozást, ábrándozást jelenti. Lehet, hogy mégis Vörösmartynak volt igaza, amikor azt írta, hogy ábrándozás az élet megrontója? Hiszen a hülye emberekre is gyakran mondunk hasonlót.

2. Vietnámban lop a tenger

A távol-keleti országban nem arra gondolnak, hogy a tenger elsodorja a parton heverésző strandolók törölközőit. A vietnami nyelvben ugyanis a lop egyszerűen azt jelenti, hogy fodrozódik.

2. Svédül a fölvirrad nem jelent semmi jót

Míg a magyar nyelvben rengeteg költeményben használták a zengő és igazán irodalmi kifejezést, addig a svédeknél a fölvirrad jelentése közel sem ilyen magasztos. Egészen pontosan a förvirrad annyit tesz a skandináv ország nyelvén, hogy zavaros.

Töltsük ki a műveltségi kvízt!

Itt az ideje, hogy próbára tegyük magunkat a legújabb műveltségi kvízzel. Tíz szóról kell megmondanunk, mi a jelentése valójában. Minden kérdés után három-három válaszlehetőségünk van a kvízben, itt kell megjelölnünk azt, amelyik helyes. Hány pontot érünk el a műveltségi kvízen?

Hány szó jelentését tudod helyesen?

Műveltségi kvíz

Ismét egy olyan műveltségi kvízzel tehetjük magunkat próbára, melyben szavak jelentését kell megmondanunk. Vajon hányat ismerünk helyesen?

Fotó: Unsplash