A térdspecialista szerint így lehet megelőzni a térdfájást

2024. július 15.
A térdfájás nagyon gyakori mozgásszervi betegség, de szerencsére rengeteget tehetünk ellene, ha betartunk néhány egyszerű szabályt. Térdspecialista árulja el, melyek a térdgyilkos mozdulatok.

Sokan nem is gondolnak bele, milyen kulcsfontosságú szerepe van térdünk egészségének a mobilitásunkban. A térdfájás ugyanis nemcsak kellemetlen, de megfoszthat minket a szabad mozgástól is – súlyos esetekben jelentős mértékben rontva az életminőségünket is. A súlyos térdproblémákat ma már gyakran rutin eljárásnak számító számító térdprotézisműtétekkel oldják meg, de alapvetően az lenne a cél, hogy megakadályozzuk az ilyen beavatkozásokat.

Ebben pedig nagyon sokat számíthat az, ahogyan a térdünkkel „bánunk”, vagyis hogy miként tartjuk magunkat és milyen testtartásokban, milyen módon terheljük a térdeket, illetve még tágabban, hogy milyen életmódot folytatunk. A térdspecialisták rámutatnak, hogy bizonyos szokások kifejezetten fokozhatják a térdfájás és a különböző térdproblémák kialakulásának kockázatát, de egy kis tudatossággal szerencsére rengeteget tehetünk térdünk egészségéért.

terd-fajdalom-10-perc-gyakrolat

Így előzd meg a térdfájást: ezeket a dolgokat kerüld el

1. Inaktív időszak után fokozatosan lendülj mozgásba

A mozgás mindig nagyon hasznos és nagyon fontos szerepe van egészségünk megőrzésében, nem mindegy azonban, hogyan sportolunk. Dr. Eric Grossman ortopéd sebész szerint sokan követik el azt a hibát, hogy hirtelen vetik bele magukat a mozgásba és hosszú, inaktív időszak után hirtelen elkezdenek intenzíven edzeni. Ha nem fokozatosan terheljük a testünket, azzal jelentősen fokozzuk az esetleges sérülések és a térdfájás, illetve térdproblémák kockázatát is, így mindenképpen érdemes odafigyelni rá, hogy lassan szoktassuk hozzá testünket a terheléshez.

2. Ne feledkezz meg a bemelegítésről sem

A bemelegítés nemcsak a tesitanárok hóbortja, hanem elengedhetetlen ahhoz, hogy kíméletesen és hatékonyan tudjuk átmozgatni testünket. Nagyon fontos, hogy az egész testet, így a térdeket is bemelegítsük mozgás előtt, hiszen ezzel máris sokat tettünk azért, hogy megelőzzük a térdfájást. Dr. Shawn Anthony sportorvos szerint bőven elegendő, ha egy kis helyben futással vagy ugrálással mozgatjuk át a térdeket – a lényeg, hogy a mozgás inkább dinamikus legyen, mint nyújtó jellegű.

3. Térdfájás és étkezés – ezeket kell tudnod

Az étkezés több szempontból is hatással lehet térdünk egészségére és segíthet nekünk, hogy megelőzzük a térdfájást. Egyrészt fontos, hogy olyan antioxidánsokban és vitaminokban gazdag étrendet kövessük, amely támogatja az ízületek és a porcok egészségét, ezzel is vigyázva térdeinkre. De szintén nagyon fontos, hogy táplálkozásunk hozzájáruljon az egészséges testsúly fenntartásához, hiszen a túlsúly nagyon komoly terhet ró a térdekre, és később rengeteg mozgásszervi probléma kialakulásához járulhat hozzá.

4. Óvakodj a kemény felületektől

Valószínűleg ezt a térdünk is jelzi, de érdemes tudatosan is odafigyelnünk rá, hogy kerüljük a kemény felületeken való térdelést. Ha térdelnünk kell, inkább párnázzuk alá a térdeket, hogy ezzel is megőrizzük a térdek eredeti struktúráját és így megelőzhessük a később térdfájás kialakulását. Érdemes sportolás közben is odafigyelni rá, hogy párnázzuk alá a térdet, ha viszonylag sokáig kell a kemény felületen tartanunk – például egy jógaóra során.

Forrás: HuffPost Fotó: Getty Images