Pattogó-kattogó térdízület: kell aggódnunk?

2019. szeptember 17.
Ha valaha előfordult velünk, hogy hajlítás vagy nyújtás közben recsegett-ropogott, kattogott a térdünk, biztosan megfordult a fejünkben, hogy vajon normális-e ez a hang? Mikor kell orvoshoz fordulni a kattogó térdízülettel?

Jó hír, hogy a pattogás teljesen normális és gyakori jelenség a különböző ízületekben, alapvetően nem kell aggódni miatta. Ám vannak olyan tünetek, amikor viszont nem árt ellátogatni egy orvoshoz.

Miért pattog az ízület?
Ha a térdünk kattog vagy pattog, a hang valójában a porcból származik” – magyarázta Dr. Nirav Pandya professzor, a San Franciscó-i Egyetemi Kórház ortopéd szakorvosa. A porc egy nagyon puha felület, ami lehetővé teszi, hogy a térdízület csontfelületei hang nélkül mozdulhassanak egymáson. Idővel a porc felülete egyenetlenné válhat, ezért mozgás közben kattogó-pattogó hangot ad. “Ugyanígy tapasztalhatjuk, hogy a bokánk vagy a csípőnk pattog. Ám a térd miatt panaszkodnak a legtöbben” – mondta a szakorvos.


Míg nem fáj, nem kell aggódni
Míg nem tapasztalunk fájdalmat, dagadást az ízületnél, a pattogás normális, és nem kell aggódni miatta. “Ha a recsegés-ropogás fájdalommal, ödémával társul, valami más probléma is állhat a háttérben. Porcleválás, szalagproblémák vagy súlyosabb kopás is okozhatja a panaszokat” – figyelmeztet Dr. Pandya. Ilyen esetben mindenképp célszerű orvoshoz fordulni, hogy MRI és röntgen vizsgálattal kiderítsék, mi áll a problémáink mögött.

Óvjuk a térdünket
Bár a pattogás normális és általános jelenség, nem árt odafigyelni a térdünk egészségére, hogy elkerüljük a súlyosabb sérüléseket. Fontos, hogy erősítsuk a törzs izmait, fejlesszük a test rugalmasságát, a csípőízület mozgékonyságát. Ezek segítenek ugyanis tehermentesíteni a térdet futás vagy gyaloglás közben.

Fotó: Unsplash