Retró kvíz: hány kérdésre válaszolsz jól a Kádár-kori nyarakkal kapcsolatban?

2024. augusztus 02.
Nosztalgiázzunk a retró kvízzel a Kádár-kor nyarai után! Vajon felismerjük a képeken látható retró nyári tárgyakat? Emlékszünk még a régi nyári slágerekre?
Retró kvíz
  • A retró kvízzel idézzük fel a Kádár-korszak nyarait!
  • Hány dologra emlékszünk jól a retró nyarakkal kapcsolatban?
  • Sikerül legalább nyolc kérdésre jó választ adnunk a retró nyári kvízen?

Retró balatoni nyarak, ikonikus tárgyak, amik a Kádár-kor nyaraihoz kapcsolódtak. De vajon a retró kvízben is fel tudjuk idézni jól ezeket a pillanatokat? Hány kérdésre tudunk jól válaszolni a retró nyári kvízben?

A retró nyarak legnagyobb slágerei

Számos olyan tárgy van, ami egyet jelent a retró nyarakkal. A Kádár-kori nyár elengedhetetlen kellékei még most is felidézik bennünk a balatoni nyaralásokat!

1. SZOT-üdülők és beutalós nyaralások

A Kádár-korban központi utasítás volt arra is, hogy a munkások rendszeresen megkapják a nekik járó pihenést, elsősorban a Balatonnál. Ehhez épültek a Balaton partján üdülők is, és a SZOT-tól elvben háromévente (gyakorlatban inkább évente, különösen a családosok esetében) lehetősége volt mindenkinek igényelni a kedvezményes üdülés jogát.

2. Kötelező strandkiegészítők

Nem lehetett persze balatoni nyár a ma már retró, akkoriban igencsak modernnek számító kellékek nélkül:

  • Színes gumimatrac
  • Táskarádió
  • Alumíniumvázas kempingszékek és ágyak

3. A bőrünkre már a szocializmusban is vigyáztunk

Természetesen a Kádár-kor leghíresebb kozmetikummárkájának, a Fabulonnak volt kifejezetten nyári bőrápoló családja. Két változatban lehetett beszerezni a naptejet: a fehérebb bőrre az 5-ös, míg a barnulást jobban bíró bőrre a 3-ast ajánlották. Ezt ki más reklámozhatta volna, mint a Fabulon-lány Pataki Ági.

Töltsük ki a retró kvízt!

Itt az ideje, hogy próbára tegyük magunkat a retró kvízzel a Kádár-kori nyarakkal kapcsolatban. Tíz kérdésre kell válaszolnunk. A képek vagy éppen szöveges kérdések alatt három lehetőség közül kell kiválasztanunk azt, amelyik szerintünk a helyes válasz. Hány pontot sikerül elérnünk a retró kvízen?

Hány pontot érsz el a Kádár-kori nyári kvízen?

Retró kvíz

A retró korszak ikonikus nyarait idézzük fel a legújabb kvíz kérdéseivel. De vajon hány dologra emlékszünk jól a Kádár-kor nyaraiból?

Fotó: Fortepan/FŐFOTÓ, Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény, Ungváry Rudolf, Schiffer Pál, Földvári Mihály, Bauer Sándor, Szalay Zoltán, UWM Libraries-Harrison Forman