Retró kvíz: mennyire emlékszel a Kádár-korszak hétköznapjaira?

2024. május 01.
Hány jó válaszunk lesz a legújabb retró kvízen? Most a Kádár-korszak mindennapjaival kapcsolatos kérdésekre kell helyesen válaszolnunk. Hány kérdésre tudjuk a helyes választ?
Retró kvíz
  • A Kádár-kori nosztalgia vajon elég hozzá, hogy helyesen válaszoljunk a retró kvíz kérdéseire?
  • Ezúttal a Kádár-korszak hétköznapjaival kapcsolatos kérdésekre kell válaszolnunk a kvízben.
  • Sikerül minden választ eltalálnunk a retró kvízben?

Imádjuk a retró kvízeket. A Kádár-korszak iránti nosztalgia azonban nem biztos, hogy elég ahhoz, hogy helyesen válaszoljunk a retró kvíz minden kérdésére. Ezúttal a hétköznapokkal kapcsolatos apróságokkal kapcsolatban kapunk izgalmas kérdéseket. Hány jó válaszunk lesz a kvízen?

4 mítosz a Kádár-korral kapcsolatban

A Kádár-korszakkal kapcsolatban a mai napig erős nosztalgiát éreznek, különösen az idősebbek. Ennek alapja valószínűleg az, hogy az egyszerű embereknek is lehetett stabil jövőképe és nem kellett azon gondolkodniuk, mivel juthatnak egyről a kettőre. Ezen túl azonban számos dolgot inkább csak megszépít az emlékezet, ráadásul nagyon sok esetben ezek mind csak mítoszokon alapulnak.

1. A puritán Kádár János

Az emberek még a mai napig az egyszerű, puritán életvitelt társítják Kádár Jánoshoz, akiről azt tartották, hogy más kommunista vezetőkkel ellentétben megveti a fényűzést. Az igazság az, hogy a második világháború után, 1948-ban egy gyárigazgató villájába költözött be feleségével (miután elvették tőle korábbi otthonát egy útlevélért cserébe, mellyel távozhatott az országból).

Itt olyan luxusban élt, amiről a hétköznapi emberek akkoriban nem is álmodhattak. Ezt 1951-ben ugyan elveszítette, amikor bebörtönözték, ám a rehabilitálása után mindent visszakapott Kádár és családja.

2. Költséges hobbi a vadászat

Kádár János előszeretettel hódolt hobbijának, a vadászatnak, amire jelentős összegeket költött. Összesen volt 31 vadászfegyvere és 50 vadásztőre, melyek közül több igen értékes ajándék volt más államfőktől.

3. Csak eljátszotta a műveletlen embert

Mivel igyekezett minél erősebben a nép emberének mutatni magát, Kádár János a nyilvánosság előtt az idegen szavakat előszeretettel ejtette hibásan. A valóság az, hogy a pártvezető valójában művelt ember volt. Sokat olvasott és széles érdeklődési köre volt.

4. Kádárné és a Rotschild divatszalon

Rotschild Klára divatszalonja 1980-ban (Fotó: Fortepan/Gábor Viktor)

Rotschild Klára divatszalonja 1980-ban (Fotó: Fortepan/Gábor Viktor)

Természetesen nem a központi áruházból öltözködött a Kádár házaspár. Tamáska Mária kedvenc divattervezője Rotschild Klára volt, aki egyedüliként nyithatott divatszalont a korszakban. Kádár János elegáns öltönyeit a Honvédelmi Minisztérium Szabósága készítette méretre számára.

Töltsük ki a retró kvízt!

Itt az ideje, hogy próbára tegyük magunkat a legújabb retró kvízzel. Tíz kérdést kapunk a Kádár-korszak hétköznapjaival kapcsolatban. Mindegyik kérdés után három válaszlehetőség közül kell megjelölnünk azt, amelyik szerintünk a helyes. Hány helyes válaszunk lesz a retró kvízen?

Tudsz válaszolni a Kádár-kori hétköznapokkal kapcsolatos minden kérdésre?

Retró kvíz

A Kádár-korra hajlamosak vagyunk nosztalgiával gondolni. De vajon mennyi mindenre emlékszünk olyan pontosan a retró korszakból, hogy a kvízben is helyesen válaszolunk a kérdésekre?

Fotó: Fortepan/Urbán Tamás, Péterffy István, Gábor Viktor