Retró zene kvíz: hány énekest ismerünk fel a Kádár-korszakból?

2024. május 17.
Egy könnyed zenei kvízzel nosztalgiázhatunk a retró korszakba. Vajon felismerjük még a régi táncdalénekeseket és a beatkorszak legendás magyar előadóit? Hány jó válaszunk lesz a retró zene kvízen?
Retró zene kvíz
  • Ki volt a kedvenc magyar előadónk a retró korszakból?
  • A legújabb retró zene kvízben nosztalgiázhatunk és ritka képeket láthatunk a beatkorszak legendás előadóiról és táncdalénekeseiről.
  • Hány híres magyar énekest ismerünk fel a retró zene kvízben?

Imádjuk felidézni a beatkorszak legendás előadóinak leghíresebb dalait, ahogy a táncdalfesztiválok slágereit. De vajon ritkán látott fotókon is felismerjük a híres magyar énekeseket? Hány jó válaszunk lesz a retró zene kvízen?

Izgalmas fordulatok a Táncdalfesztiválokról

1. Késmárky Marika német karrierje

Az 1968-as Táncdalfesztivált nyerte meg Késmárky Marika, aki nem sokat várt a döntő után, szinte azonnal áttelepült az NSZK-ba. Itt hozzáment Günther Stoll német színészhez, de folytatta énekesi karrierjét is. A Dschinghis Khan együttes tagja lett, akivel nemzetközi sikereket is értek el, német nyelven énekelve.

2. Szavazás villanykapcsolással

A nézők is szavazhattak a Táncdalfesztiválon, mégpedig a villany kapcsolásával. 1968-tól vezették be, hogy amint elhangzott egy előadó dala, fel kellett kapcsolni minden lámpát, elektromos eszközt, porszívótól a hajszárítóig, ha tetszett. Az Országos Villamos Teherelosztó munkatársai mérték a fogyasztást. Akinél a legtöbb áram fogyott, az emberek azt az előadót szerették legjobban.

3. Beatzenekarok a Táncdalfesztiválon

Mivel az ország kommunista vezetése nem szerette volna, hogy a nyugati imperialista zene megfertőzze a fiatalokat, úgy döntöttek, inkább irányításuk alá vonják és mederbe terelik. Ezért is engedték be a Táncdalfesztiválra az olyan zenekarokat, mint az Illés vagy az Omega.

4. Az első nyertesek

1966-ban rendezték az első Táncdalfesztivált. Ezen Kovács Kati (Nem leszek a játékszered) megosztva nyert Toldy Máriával (Más ez a szerelem), a második helyezett a mindössze 18 éves Zalatnay Sarolta lett.

Töltsük ki a retró zene kvízt!

De vajon felismerjük ezeket a legendás előadókat a retró zene kvízben is? Tegyük próbára magunkat és válaszoljunk mind a tíz kérdésre. Három válaszlehetőség közül kell minden kép alatt megjelölnünk azt, amelyik szerintünk a helyes. Hány jó válaszunk lesz a retró zene kvízen?

Hányat ismersz fel a retró korszak legendás énekesei közül?

Retró zene kvíz

Régen volt, de nagyon szerettük a Táncdalfeszitvál és a beatkorszak legendás előadóit. De vajon hányat ismerünk fel közülük a retró kvízben?

Fotó: Fortepan/FŐFOTÓ, Hunyady József, Szalay Zoltán, Urbán Tamás, Bojár Sándor