Új generáció, új ékszertrend: nézz mélyen a szerelmed (vagy a kutyád) szemébe!

2024. augusztus 06.
A TikTokon és Instagramon egyre többen osztják meg saját készítésű gyöngy karkötőiket, melynek színét a szerelmük, legjobb barátjuk vagy házi kedvencük szeméhez igazították. Ám ez az új ékszertrend nem is olyan új, mint gondolnánk!
Ékszertrend szemszín alapján készített gyöngy karkötő
  • A Z generáció legújabb ékszertrendje kísértetiesen hasonlít a 18. századi, szerelmük szeméhez igazított ékszerdivatra.
  • Miért pont most lett divat a szerelmünk (kutyánk) szeme színéhez igazított gyöngy karkötő?
  • A legnépszerűbb videókat a szemszínhez igazított ékszerekről több millióan látták a TikTokon.

A legújabb ékszertrend lényege, hogy a karkötő minden egyes gyöngyszemét a szerelmük (házi kedvencük, legjobb barátjuk) szeme színéhez válogatják gondosan. Ez a divat a 18. századi ékszertrendet idézi. De a szem már korábban is megihlette az ékszerkészítőket!

Irány a hobbibolt a szerelmünk szemszínének megfelelő gyöngyökért!

Alapvetően nagyon egyszerű az alapelve a Z generáció legújabb ékszerőrületének. Nézzünk mélyen a szerelmünk szemébe, majd válogassunk ehhez passzoló színű gyöngyöket. De ne csak az alapszínt figyeljük meg alaposan, hanem az apró pöttyöket, a színek különböző árnyalatát is!

Majd menjünk el a legközelebbi hobbiboltba, és válogassunk a szerelmünk szeméhez hasonló árnyalatú gyöngyöket. Ezekből fűzzünk karkötőt. És már kész is a legjobb barátunk zöldes-kékes szemét idéző gyöngyékszer, vagy a házi kedvencünk szemszínének megfelelő karkötőt viselhetjük mostantól.

A Z generáció valószínűleg azért rajong annyira ezért az ékszertrendért, mert sokkal személyesebb, viszont kevésbé nyilvánvaló, mint valaki nevének a kezdőbetűit hordanunk a nyakunkban.

@travisandkatie

Matching eye colored bracelets! Never taking these off… 🫶🏼👁️#family#trend#baby#mom#dad#green#blue#hazel#sweet#memoriee#craft#love

♬ original sound – TheClarkFamily

Nem a Z generációt inspirálta először szerelmük szeme ékszerek készítésére

Évezredek óta készít az ember olyan ékszereket, melyeket a tekintet, a szem inspirált. A modern ékszertrend stílusa és mögöttes tartalma azonban leginkább a 18. századi szem miniatűrökre, a később szerető szemére keresztelt ékszeralkotásokra hasonlít. 

Ahogy a történész elmondta, „ezeket az ékszereket azért készítették akkoriban, mert valakinek a szeme szimbolizálta a legbensőbb énjét, valami mélyen személyeset”. 

Akkoriban gyakran előfordult, hogy a társadalmi elvárások miatt a szerelmesek nem lehettek együtt, így a másik tekintete még erőteljesebb, intimebb jelentéstartalommal bírt. (Idézzük csak fel a Bridgerton jeleneteit!)

Egyébként a szerető szeme ékszerek története is kapcsolódik a népszerű sorozathoz. Ugyanis úgy vélik, hogy az első ilyen ékszerek is Sarolta királyné és a későbbi IV. György király szerelmi történetében gyökereznek. György herceg bolondult egy Maria Fitzherbert nevű nőért, ám ennek a királyi románcnak nem lehetett jövője, mivel Fitzherbert kétszeresen özvegy és katolikus volt.

A herceg azonban nem nyugodott, és egy miniatűr portrét küldött a nőnek a szeméről. Egy ilyen festmény sokkal romantikusabb és intimebb volt, mint egy olyan kép, amin teljesen látszik. A dolog működött, a nő György herceg szeretője lett hosszú időre.

Maria Fizherbert portréja, aki megkapta György király szemét szerelmi zálogként

Maria Fitzherbert portréja, aki megkapta György király szemét szerelmi zálogként

A szerető szeme pedig még nagyobb trend lett, nők és férfiak küldték a szemüket ajándékba szerelmüknek, szeretőjüknek a 18. században. Egészen a fényképezés elterjedéséig, nagyjából 50 évig tartott a divat.

A lényeg a korabeli és mai trend esetén is ugyanaz: úgy a magunkénak tudni a szerelmünket, hogy arról senki sem tud. 

Forrás: Insider, fotó: Getty Images, Unsplash