Földrajzi kvíz: eltaláljuk legalább 8 magyar városról, melyik vármegyében van?

2024. augusztus 12.
Biztosan ismerősek a kvízben elhangzó magyar városok nevei. De vajon azt is tudjuk, melyik vármegyében találhatók? Hány jó válaszunk lesz a kvízen?
Földrajz kvíz magyar város
  • Fejér, Somogy vagy Zala? Melyik vármegyében vannak a kvízben szereplő városok?
  • Tíz magyar város nevét látjuk, de tudjuk, melyik vármegyében vannak?
  • A földrajzi kvízben magyar városokról kell eldöntenünk, melyik vármegyében vannak.

A földrajzi kvízben tíz magyar város nevét láthatjuk. Ismerősen hangzanak, de vajon azt tudjuk, melyik vármegyében találhatók? Hány magyar városról tudjuk eldönteni, melyik országrészben van?

A legrégebbi magyar városok

A legrégebbi magyar városok közé tartoznak azok a települések, amelyek történelme több évszázadra, sőt, egyes esetekben több évezredre nyúlik vissza. Az alábbi városok a legismertebbek közülük:

  1. Pécs: Pécs a római kor óta lakott település. A rómaiak idején Sopianae néven ismerték. A város különösen híres a korai keresztény emlékeiről, mint például a Cella Septichora.
  2. Szombathely: Szombathely is római alapítású város, amelyet az i.sz. 1. században alapítottak Savaria néven. A városban számos római kori emlék található, mint például a romkert és a Fő tér alatti római kori utcarészlet.
  3. Esztergom: Esztergom a magyar történelem egyik legfontosabb városa, mivel itt koronázták meg az első magyar királyt, Szent Istvánt. A város az Árpád-korban az ország politikai és vallási központja volt.
  4. Veszprém: Veszprém története az államalapításig nyúlik vissza. A város a középkorban fontos egyházi központ volt, és itt alapították az első magyar érsekséget is.
  5. Sopron: Sopron szintén római alapítású város, Scarbantia néven volt ismert. A város falai és a Fő tér középkori épületei a régi időket idézik.
  6. Győr: Győr szintén római eredetű település, amelyet Arrabona néven ismertek. A középkorban fontos kereskedelmi és egyházi központ volt.

Ezek a városok hosszú és gazdag történelemmel rendelkeznek, és sokuk már a római korban is jelentős települések voltak. De vajon tudjuk, hogy ma melyik vármegyében vannak a nevezetes magyar városok?

Töltsük ki a földrajz kvízt a magyar városokról!

Tíz olyan magyar város nevét találjuk meg a földrajzi kvíz kérdéseiben, melyek valószínűleg ismerősen hangzanak. Mindegyik kérdés után három lehetőség közül kell kiválasztanunk, hogy szerintünk melyik vármegyében találhatók. Hány helyes válaszunk lesz a földrajzi kvízben?

Eltalálod, melyik vármegyében vannak a nevezetes magyar városok?

Földrajz kvíz magyar városok

Villámkvíz magyar városokkal! Azt kell csak megmondanunk, vajon melyik vármegyében találhatók az az adott települések? Hány pontuk lesz a kvízen?

Fotó: Getty Images, Unsplash