Földrajzi kvíz: hány magyar városról tudod, melyik vármegyében van?

2024. június 10.
Teszteljük a földrajztudásunkat a legújabb kvízzel! Ezúttal magyar városokat mondunk, és azt kell megmondanunk, melyik vármegyében fekszik! Hány jó válaszunk lesz a földrajzi kvízen?
Földrajz kvíz magyar város
  • Híres magyar városokról kell megmondanunk a legújabb földrajzi kvízben, melyik vármegyében találhatók.
  • Mennyire ismerjük hazánkat? Most kiderül!
  • Hány jó válaszunk lesz a magyar városokkal kapcsolatos földrajz kvízen?

Azt gondoljuk, pontosan tudjuk, hol vannak Magyarországon a híres városok, pedig könnyen lehet, hogy a legnagyobb nevezetességek is kifognak rajtunk. A legújabb földrajzi kvízzel próbára tehetjük a magyar városokkal kapcsolatos tudásunkat. Vajon hány településről tudjuk eldönteni helyesen, melyik vármegyében találhatók?

A legrégebbi magyar város

Ha azt a kérdést kapjuk, mondjuk meg, melyik Magyarország legrégebbi nagyobb városa, biztosan nem vágjuk rá. Elkezdünk gondolkodni, hogy a már István király korában is székhelynek számító Veszprém vagy Székesfehérvár lenne a legrégebbi? Vagy a történelemben még jobban vissza kell mennünk, ha olyan várost keresünk, ami már esetleg korábban is állt?

Jól sejtjük, ha így gondolkodunk. Ugyanis a nagyobb magyar városok közül Szombathelyt tartják a legrégebbinek. Ez a település volt ugyanis a Római Birodalom Pannónia provinciájának a székhelye, csak akkor még Savariának hívták. A település ma Vas vármegye székhelye.

Számos dolog van, ami miatt érdekes lehet Magyarország legrégebbi városa.

  1. Nem csak Magyarország, de a Kárpát-medence legrégebb óta folyamatosan lakott települése.
  2. Itt született Szent Márton, akit egész Európában ismernek és tisztelnek a keresztény vallásban.
  3. Mai nevét a szombati napon tartott vásárjairól kapta, melyet a nagyon különös, háromszög alakú mai Fő téren tartottak.
  4. Szombathely szabadtéri néprajzi múzeuma, a Vasi Skanzen az ország második skanzenjeként 1973-ban nyitotta meg kapuit.
  5. 1955 őszén véletlenül bukkantak rá egy világszinten egyedülálló régészeti leletre Szombathelyen. Olyan épületmaradványokat találtak, melyek az egyiptomi eredetű Isis istennő templomához tartoztak egykor. A lelet nem csak Magyarországon, de világszinten is ritkaság.

Töltsük ki a magyar városokkal kapcsolatos földrajzi kvízt!

Itt az ideje, hogy próbára tegyük magunkat a földrajzi kvízzel! Tíz magyar város nevét látjuk a kérdésekben. Mindegyik után három lehetőség közül kell kiválasztanunk, melyik a helyes válasz. Hány pontot érünk el a földrajzi kvízen?

Hányat találsz el a magyar városok közül?

Földrajz kvíz magyar városok

Meg vagyunk győződve róla, hogy a leghíresebb magyar városokról pontosan tudjuk, melyik vármegyében vannak? Teszteljük tudásunkat a földrajz kvízzel! Hány pontot érünk el?

Fotó: Getty Images, Unsplash