Műveltségi kvíz: hány betegségről tudod, hogy nevezzük ma?

2024. július 10.
Amióta ember van a Földön, betegségek is vannak. Legfeljebb nem ugyanúgy neveztük a történelem során az egyes kórokat. De vajon tudjuk a régi elnevezések alapján, ma hogyan nevezzük az adott betegségeket? Hány jó válaszunk lesz a műveltségi kvízben?
Műveltségi kvíz betegségnevek
  • Ez most nem egy könnyed műveltségi kvíz, viszont annál izgalmasabb!
  • A betegségek régi elnevezése alapján kell megmondanunk, ma hogyan nevezzük az adott kórt.
  • Hány jó válaszunk lesz a régi betegségnevekkel kapcsolatos műveltségi kvízen?

A téma cseppet sem nevezhető könnyednek, viszont a betegségek mindig is izgatták az emberek fantáziáját, hiszen bárkivel megtörténhet, hogy elkapja az adott kórt. De vajon a régi betegségnevek alapján tudjuk, hogy ma hogy nevezzük az adott kórt? Hány jó válaszunk lesz a műveltségi kvízen

Régi betegségek, régi gyógymódok

A betegségek az emberiséggel egyidősek. Ám az orvoslás története is visszanyúlik az ókorba. Mivel szerették volna már akkor is meggyógyítani az adott kórt (aminek neve közel sem biztos, hogy egyezik azzal, ahogy ma ismerjük a betegséget), az orvoslás története is ugyanilyen régi. Az első orvosok még szürreális gyógymódokat ajánlottak egy-egy betegségre:

  1. Vércsapolás: Ez az eljárás az ókori Egyiptomban és Görögországban kezdődött, és egészen a 19. századig népszerű maradt. Az orvosok úgy gondolták, hogy a betegségeket a „rossz vér” okozza, ezért piócákkal vagy vágásokkal vért eresztettek a páciensekből.
  2. Trepanáció: Ez az ősi sebészeti eljárás a koponyacsont meglékelésével járt. Úgy hitték, hogy ezzel megszabadíthatják a beteget a gonosz szellemektől vagy a mentális betegségektől.
  3. Múmiapor: A középkorban és a reneszánsz idején az emberek azt hitték, hogy a múmiák porított részeinek fogyasztása gyógyító hatással bír. Ez különösen népszerű volt az arisztokraták körében.
  4. Higany: Az ókori Kínában és a középkori Európában a higanyt különböző betegségek, például a szifilisz kezelésére használták. A higany azonban rendkívül mérgező, és gyakran súlyos mellékhatásokat okozott, és a betegség helyett a kezelésbe halt bele a páciens.
  5. Piócakezelés: A piócák használata a vércsapolás egyik formája volt. A piócák nyálában lévő anyagok vérhígító hatásúak, és ma is használják őket bizonyos orvosi beavatkozások során, de a régi időkben szinte minden betegségre alkalmazták.
  6. Kőolaj (petróleum): A 19. században a kőolajat gyakran használták különféle betegségek kezelésére, beleértve az emésztési problémákat és a bőrbetegségeket.
  7. Vizeletterápia: Az ókorban és a középkorban gyakran használták a vizeletet különféle betegségek kezelésére, beleértve a sebek fertőtlenítését és a bőrproblémák kezelését.

Ezek a példák jól mutatják, hogy az orvostudomány milyen hosszú utat tett meg a modern, tudományosan megalapozott kezelésekig. A múlt furcsa gyógymódjai sokszor a tudatlanságból és a kétségbeesésből fakadtak, de néhány közülük, mint például a piócák használata, a modern orvostudományban is megmaradt, igaz, sokkal fejlettebb formában.

Töltsük ki a műveltségi kvízt a betegségek régi nevéről!

Tegyük próbára magunkat a műveltségi kvízzel, vajon hány régi betegségnév mai megfelelőjét ismerjük? Tíz kérdésre kell válaszolnunk. Mindegyik után három lehetőség közül kell kiválasztanunk azt, amelyik szerintünk a helyes. Hány jó válaszunk lesz a műveltségi kvízben?

Tudod, melyik betegség régi neve szerepel a kérdésben?

Műveltségi kvíz betegség

Régen egészen furcsa neve volt a ma már inkább tudományos néven ismert betegségeknek. De vajon hány régi kórról tudjuk, mi a mai neve?

Fotó: Getty Images, Unsplash