10 legjobb fiúnév I betűvel, és az 5 legkínosabb

2024. augusztus 29.
Bár nincs annyira sok I betűvel kezdődő fiúnév, mint lánynév, mégis találunk bőven hangzatos és karakteres neveket közöttük. Melyek a legjobb I betűs fiúnevek, és minek nem neveznénk el a gyerekünket soha?
Fiúnév I betűvel
  • A klasszikus Imrén és Istvánon túl bőven akadnak erőt sugárzó fiúnevek I betűvel.
  • Mely I betűs fiúnevekkel nem szúrunk ki a gyerekünkkel?
  • Érdemes megfontolnunk ezeket az I betűvel kezdődő fiúneveket, ha a gyermekünknek keresünk épp keresztnevet!

Az I betűvel kezdődő fiúnevek között rengeteg klasszikus, arisztokratikus hangzású keresztnevet találunk. Nagy előnye az I betűs fiúneveknek, hogy a mássalhangzóra végződő családnevekhez tökéletesen illenek. 

Bár nincs annyi I betűs fiúnév, mint lánynév, mégis szép számmal akad közöttük hangzatos, ritka keresztnév, amiből nem lesz még egy az óvodában, iskolában. Mutatjuk, melyek a legjobb és legrosszabb I betűvel kezdődő fiúnevek!

Legjobb fiúnevek I betűvel

1. Ibrány

Meglepő, de nem régi magyar férfi utónév az I betűvel kezdődő fiúnév. Ez tulajdonképpen a bibliai Ábrahám török változatának (Ibrahim) magyarosodott változata. Ennek megfelelően jelentése a sokaság atyja.

2. Ignác

A latin Ignatius rövidült, magyar változata, melynek női párja az Ignácia. Ugyan eredete és pontos jelentése ismeretlen, ám a tűz szóval, az ignisszel szokták kapcsolatba hozni egyes elméletek.

3. Igor

A germán nyelvekből az oroszba átvett Ingwar keresztnév szláv változata az I betűs fiúnév. Jelentése Ingwio isten megvéd.

4. Iván

Kevesen tudják, de az I betűs fiúnév a János keresztnév szláv változata. Ez a régi magyar Jovános, Ivános formából származik.

5. Illés

Az Éliás keresztnév önállósult magyar változata az I betűvel kezdődő fiúnév. Ebben a formában tehát héber eredetű keresztnév, melynek jelentése Jahve az én istenem.

6. Ivó

Germán eredetű az I betűs fiúnév, melynek jelentése tiszafa. Ugyanakkor a szláv nyelvekben is előfordul, ám itt nem önálló keresztnévként, hanem az Iván becézéseként.

7. Izsák

Valószínűleg mindenki ismeri a bibliai történetet Izsákról, Ábrahám fiáról. A név jelentése (nevetés) onnan ered, hogy amikor az Isten megjósolta egy angyalon keresztül Sárának, Ábrahám feleségének, hogy idős kora ellenére gyermeke lesz, csak nevetett, hiszen ő már 90 éves volt, Ábrahám 100. Az angyal azt válaszolta neki: a fiad fog nevetni.

8. Ince

Nincs köze az I betűvel kezdődő fiúnévnek a Vince keresztnévhez, bármennyire is hasonló a hangzásuk. Az Ince a latin Innocentius névből származik. Jelentése ártatlan, senkinek sem ártó.

9. István

Azt mindenki tudja, ki volt Szent István király, ám nevének eredetét már kevesebben ismerik. Az I betűs fiúnév a görög Sztephanosz névből ered. Ez több áttéten keresztül (a latin Stephanus, német Stephan, szláv Stefán) került a magyar nyelvbe Istefán változatban. Ebből alakult ki a mai István formája, melynek jelentése koszorú.

10. Imre

Bár Szent István egyetlen fiát Imrének hívták, a mai napig tisztázatlan a fiúnév eredete és jelentése. Egyes elméletek szerint a gót Amalrich, Emmerich névből származik. Mások szerint viszont Szent István fiát eredetileg Henriknek hívták, ez alakult át a történelem során Imrévé, ahogy ma is ismerjük Szent Imre herceget.

Legrosszabb I betűs fiúnevek

Ahogy hangzatos keresztnevek, úgy olyanok is akadnak az I betűvel kezdődő fiúnevek között, amik inkább kiszúrást jelentenek viselőjének. Nem feltétlenül szerencsés, ha az alábbi I betűs fiúneveket választjuk gyermekünknek:

  • Iláj
  • Ildefonz
  • Iréneusz
  • Ixion
  • Ivár

Fotó: Unsplash