Segít vagy sem pánikroham közben a savanyú cukor?

2024. augusztus 29.
Nemrég terjedt el, miszerint a pánikrohammal való megküzdés egyik módja az lehet, ha savanyú cukrot fogyasztunk. A szakértők szerint a módszer valóban hatásos, azonban nem veszélytelen.
Erre kell figyelni, ha savanyú cukrot fogyasztunk pánikroham közben

Pánikrohamot átélni borzalmas dolog, éppen ezért soha nem szabad elbagatellizálni. A pánikrohamok általában fiatal felnőttkorban jelentkeznek, és nőknél kétszer gyakrabban fordulnak elő, mint férfiaknál. A rohamok kiszámíthatatlanul érkeznek, hosszuk öt perctől akár fél óráig is eltarthat, de szerencsére bizonyos stratégiákkal enyhíteni tudjuk az intenzitását. A pánikroham általában 10 perc után éri el a tetőfokát, éppen ezért muszáj gyorsan cselekednünk. Akadnak olyan stratégiák, amelyek a külső szemlélők számára is lehetővé teszik, hogy segítséget nyújtsanak, néhány praktikával pedig mi magunk is gyorsan tudunk cselekedni. 

A TikTok Sour Candy hackje egyre elterjedtebb, de valóban tud segíteni a savanyú cukorka a pánikrohamok enyhítésében. Egyes mentális egészségügyi szakemberek szerint, ha tudjuk, hogy hajlamosak vagyunk a pánikrohamra, nem árt, ha mindig van kéznél egy kis savanyú cukor.

@micheline.maalouf You can really use anything sour, spicy, salty. Tey different things out and see which is most helpful to you! I find these candies to be easy to take anywhere and convenient #panicattack #panicattacks #panic #tiktoktaughtme #tiktokpartner ♬ original sound - Micheline Maalouf Therapist

Hogyan tud segíteni a savanyú cukor a pánikrohamokon?

„A savanyú cukorka lényegében elvonja a test figyelmét a »küzdj, menekülj vagy fagyj meg« stresszreakcióból. A savanyú cukorka használatának az a szépsége, hogy azonnal felébreszti az érzékeket” – mondta Raquel Martin klinikai szakpszichológus, majd így folytatta: „Összpontosíthatunk az édesség rágására, arra, hogy hogyan ráncoljuk az arcunkat, milyen íze van a cukorkának és így tovább. Ez azonnal eltereli a figyelmet. 

Fatema Jivanjee-Shakir, étkezési zavarokra, depresszióra és a szorongás kezelésére szakosodott terapeuta azt mondja, hogy ő is a savanyú cukorka használatát ajánlotta. Főleg azoknak a betegeinek javasolta, akik nem tudtak fókuszálni és mély levegőket venni a pánikroham bekövetkeztével. 

A savanyú cukor fogyasztása pánikroham esetén nem kockázatmentes 

A szakemberek szerint a jótékony mentális hatásai mellett érdemes figyelembe venni néhány tényezőt, ugyanis a savanyú cukorka fogyasztása nem kockázatmentes. 

A szakember szerint a folyamatos figyelemelterelés egy olyan betanult válaszreakció kialakulásához vezethet, amely elhiteti az egyénnel, hogy képtelen a szorongó érzelmekkel és fizikai érzésekkel együtt élni. 

Habár támogatja az embereket abban, hogy egy olyan megküzdési stratégiát válasszanak, amelynek segítségével leküzdik a rohamaikat, ez nem egy hosszú távú megoldás. Jivanjee-Shakir elmondása alapján a saját betegeivel nap mint nap azon dolgozik, hogy azonosítsák a pánikrohamot kiváltó okokat és fokozatosan gyakorolják a szorongó gondolatokkal, érzésekkel való együttélést. A szakember azt mondja, a kulcs az, hogy ezeket az érzelmeket megtanuljuk kezelni. Fontos csökkenteni a szorongás mértékét, hiszen ezek nagy hatással vannak a testünk működésére. Azt mondja, hogy érdemes olyan technikákat alkalmazni, mint például a stresszkezelés vagy a kognitív átstrukturálás. Hozzátette azt is, hogy egy szakember segíthet azonosítani a pánikroham vagy a szorongás kiváltó okait, majd kezelni azokat. 

Forrás: Popsugar Fotó: Getty Images