3 ok, amiért sokkal erősebb lehet a szorongás reggel

2023. május 15.
Már reggel úgy ébredünk, hogy a stressz-szintünk az egekben van? A szakember elmondja, miért történik ez velünk és tanácsokat is kapunk arra, hogyan kezeljük az ilyen szorongással teli időszakokat az életünkben.
3 ok, amiért sokkal erősebb lehet a szorongás reggel
  • Teljesen normális, ha egyszer-egyszer azt tapasztaljuk, hogy a szorongásunk erősebb reggel, különösen ha valami rendkívüli dologra, vizsgára, prezentációra vagy találkozóra készülünk.
  • Ha gyakrabban előfordul, hogy szorongással ébredünk, mindenképp forduljunk szakemberhez. 
  • Az éjszakai alvás minősége és mennyisége nagyban meghatározza, mennyire vagyunk szorongók reggel.

„Egy prezentáció, állásinterjú, vizsga vagy akár egy reggeli találkozó, randi is okozhatja, hogy szorongást érzünk már ébredés után – mondta Reena B. Patel pszichológus. – Teljesen normális, ha egyszer-egyszer előfordul valakivel.”

Azonban ha rendszeresen azt tapasztaljuk, hogy szorongással ébredünk, mindenképp fontos szakemberhez fordulnunk. „Ha valaki hajlamos a szorongásra, annál gyakori, hogy reggel a legerősebb az érzés – mutatott rá a pszichológus, aki azt is elmondta, mi lehet ennek az oka és hogyan lehet segíteni ezen.

1. A kortizolszint reggel hirtelen megemelkedik, ami szorongást okozhat

A szorongás érzését okozhatja a kortizol – az egyik stresszhormon – szintjének hirtelen megemelkedése a szervezetben ébredés után. Természetes állapot, hogy a kortizol elárasztja a testünket, hiszen ez segít felébredni. Viszont ez a szorongást is erősítheti.

2. Az alvási szokásaink is tehetnek a reggeli szorongásról

A cirkadián rendszerünk óriási szerepet játszik a szorongás és a pánikrohamok kialakulásában. Számos tanulmány kimutatta, hogy a pániktünetek gyakrabban jelentkeznek reggel és a késő délutáni órákban. Ebben szintén a kortizolnak, illetve más éberséget fokozó hormonoknak lehet szerepük a szakember szerint. 

Különösen a hétfő reggelek jelentenek kiugró stresszt, így a rosszabb alvás növeli a szorongás esélyét. 

3. A mentális állapotunk hatással van rá, mikor a legerősebb a szorongás

Ha eleve fokozott stressznek vagyunk kitéve, poszttraumás stressz szindrómától szenvedünk, a kutatások szerint nagyobb a szorongásos tünetek esélye a reggeli órákban. Ez összefügg a rosszabb alvással, nem megfelelő étkezéssel és a stresszel való megküzdési módszerek hiányával is. 

Mit tehetünk a reggeli szorongás ellen?

Ha szorongással ébredünk, sőt, pánikrohammal, érdemes pszichológus segítségét kérni. Ez ugyanis nagyon romboló hatású lehet az általános közérzetünkre, jóllétünkre nézve. A szakember szerint az alábbi módszerek enyhíthetik a reggeli szorongásos panaszokat:

  • naplóírás
  • légzőgyakorlatok, amikor a szorongást érezzük
  • stresszoldó hobbik (jóga, vezetett meditáció)
  • rendszeres sport, testmozgás
  • stabil reggeli és esti rutin
  • kognitív terápia

Forrás: Huffington Post, Fotó: Unsplash