5 jel, hogy az agyad gyorsabban működik az átlagnál

2024. szeptember 02.
Mindig is érezted, hogy az agyad élesebben vág és hamarabb rájön a bonyolult összefüggésekre is? Az alábbi jelekből megtudhatod, vajon rendkívüli elmével rendelkezel-e.
Lehetséges, hogy valaki nagyon magas IQ-val rendelkezik, miközben a racionalitás ezen új tesztjein rosszul teljesít (Fotó: Canva)

Ahogyan a személyiségünk is egyedi, úgy az agyműködésünkben is vannak eltérések: egyeseknek gyorsabban, míg másoknak lassabban működik az elméjük, de az is eltérhet, hogy ki milyen úton-módon jut el egy-egy következtetésig.

Fontos leszögezni, hogy az agyműködésünk és az intelligenciánk nem tesz jobbá vagy rosszabbá más emberekhez képest – ettől függetlenül érdemes lehet feltérképezni elménk működését, hogy minél jobban kiaknázhassuk. Azt is látni kell, hogy az agy és az intelligencia komplex dolgok, számos részfunkcióval, melyek közül néhányban erősebbek, néhányban gyengébbek lehetünk.

Az alábbiakban olyan jeleket gyűjtöttünk össze, melyek arra utalnak, hogy rendkívül magas intelligenciával rendelkezünk, és agyunk gyorsabban vág, mint az átlagé. Nézd meg, igazak-e rád a lenti állítások.

Gyors agy és magas intelligencia – ezek a jelei 

1. Rendkívül jó a memóriád

A memória az egyik legkönnyebben tesztelhető kognitív funkció és azt is jól megmutatja, milyen az agy feldolgozási sebessége, vagyis milyen gyorsan képes az elménk befogadni és értelmezni az információkat, illetve reagálni rájuk. Ha magas intelligenciával rendelkezel és gyorsan forog az agyad, akkor minden bizonnyal a memóriád is kiemelkedően jó: könnyen megjegyzel és felidézel dolgokat, ezért például a tanulás is könnyebben megy.

2. Jó hallgatóság vagy

Bár ezt inkább a személyiségünkhöz kapcsolnánk, sokat elárul az agyunkról az, hogy mennyire számítunk jó hallgatóságnak. Ha magas intelligenciával rendelkezel, akkor valószínűleg könnyedén ráhangolódsz a másikra beszélgetés közben, jól megérted az illető mondandóját, átlátod mások esetleges problémáit – és akár még hasznos tanácsokkal is ellátod őket.

3. Könnyedén koncentrálsz

Nem jelent gondot odafigyelni egy feladatra, akár hosszabb ideig sem? Akkor valószínűleg neked is rendkívüli az agyműködésed! A koncentrációs képesség szintén jó indikátora lehet az agyunk feldolgozási sebességének, vagyis ha képesek vagyunk hatékonyan koncentrálni, akkor jó eséllyel átlagon felüli elmével rendelkezünk. Ez a képesség leginkább az iskolás évek alatt szembetűnő, de a munka világában is kiemel, ha jól tudunk fókuszálni a ránk bízott feladatokra.

4. Sokat olvasol

Nem véletlenül szokták az olvasást a magas intelligenciával asszociálni, hiszen az olvasás bármennyire is feltöltő és kikapcsoló, valójában nagyon is komoly agymunkát igényel. Olvasás közben folyamatosan dekódoljuk, értelmezzük a szöveget, lehetséges következtetéseket szövünk, figyelemmel követjük a cselekmény alakulását. Valószínűleg ezt a tevékenységet azok tudják a legjobban élvezni, akiknek nem jelent gondot a feladat, sőt, örömmel veszik a kellemes kihívást.

5. Rendkívüli intelligenciával bírnak a családtagjaid is

Az alma nem esik messze a fájától, szokták mondani. Ez igaz lehet akkor is, ha a magas intelligenciáról van szó: minél több éles elméjű, intelligens rokon található a családban, annál nagyobb rá az esély, hogy mi magunk is különlegesen jó agyműködéssel büszkélkedhetünk. Persze az is lehetséges, hogy mi vagyunk a különleges csodabogarak a családban, és tőlünk örökölhetik majd leszármazottaink a rendkívüli, csavaros észjárást. 

Forrás: YourTango Fotó: Getty Images