Ezekkel a trükkökkel sokkal produktívabb lesz az agyad

2024. május 30.
Néha neked is nehezedre esik koncentrálni vagy akár egyszerre egy dologra figyelni? Egy elismert idegtudós megosztotta, mivel érheted el, hogy akár egész nap fókuszált és ezáltal eredményesebb lehess!
Ezekkel a trükkökkel sokkal produktívabb lesz az agyad
  • Te is panaszkodtál már arra, hogy túl elfoglalt vagy, nem bírod az iramot és már gondolkodni is nehezedre esik? Lehet, hogy nem a főnököd az, aki túlhajszol, hanem az agyad az, ami nem bírja a tempót.
  • A munkavállalók és vezetők is gyakran panaszkodnak a stresszre, a kiégésére, különösen a nagy vállalatoknál, ahol jelentős mértékben le vannak terhelve, de igazság szerint bárki érezheti azt, hogy egy bizonyos idő után már nem fog az agya, annyira túlpörgette.
  • Dr. Sahar Yousef megosztott 10 olyan trükköt, aminek a segítségével produktívabbá teheted az agyadat.

Dr. Sahar Yousef kognitív idegtudós több izgalmas kutatást is végzett a témában, és kiderült, gyakran épp a modern technológia vonja el a figyelmet a munkáról: a folyamatosan érkező e-mailek, a telefonálás, és így nem bírnak fókuszálni a munkavállalók. Sőt, sokszor a munkaidőn túl is be vannak kapcsolódva a munkavállalók a munkahely életébe akár a közös levelek, csoportos beszélgetések figyelésével. Egyszerűen olyan dolgokra fókuszál az agy, amire nem is kellene. Szerencsére van megoldás!

Íme 10 trükk, aminek a segítségével produktívabb lesz az agyad:

1. Tartsd távol magadtól a mobilodat

A a hatékonyság első számú gyilkosa az okostelefon. Az okostelefonok elvonják a figyelmet és bizony nemcsak a munkahelyi ügyek, hanem a magánüzenetek, -hívások miatt is. Sokszor az is elég lehet, ha valaki ránéz a telefonja kijelzőjére, amin az egyik szerette képe van, és máris elkalandozott a figyelme. A legbiztosabb módszer, ha az ember olyan helyre teszi a telefonját, ahol nincs szem előtt.

A mobilozás munka közben hamar lemeríti az agyat

A mobilozás munka közben hamar lemeríti az agyat

2. Kerüld a nyitott irodát

A nyitott irodák termelékenységcsökkenést okoznak. Egy nyitott irodában az emberek folyamatosan érintkeznek azokkal a munkatársakkal, akikkel érzelmi kapcsolataik vannak. Mivel az emberek biológiailag szociális lények, megragadják az első adandó alkalmat az érintkezésre. Ha valaki ragaszkodik a társasághoz, használja a következő trükköt: üljön be egy forgalmas kávézóba dolgozni, ahol nincs kapcsolata a környezetében lévőkkel.

3. Ne feledd, hogy fizikailag lehetetlen egyszerre több feladatot végezni

Amikor az emberek egyik feladatról a másikra váltanak, az agyuknak komoly erőfeszítést kell tennie, hogy egy újabb feladatra fókuszáljon, ez pedig időbe és energiába telik. Dr. Yousef arra biztatja az embereket, hogy egyszerre egy feladatot végezzenek, és ha egy nap több dolgot kellene csinálniuk, akkor különítsék el egy másik időszakaszra.

4. Kapcsold ki az értesítéseket

Az embereknek átlagosan 90 másodpercük van, mielőtt megszakítják a figyelmüket a 2013-as a University of California-Irvine kutatása szerint. 2011-ben az embereknek még három perce volt, mielőtt elterelődött a figyelmük. Célszerű minimalizálni a megszakítás lehetőségét egy apró trükkel: kapcsold ki a telefonodon vagy akár a laptopodon az értesítéseket.

5. Fókuszáltabb leszel, ha leírod a feladataidat

Egyszerű, de hatékony módszer következik: írd le a napi teendőidet egy cetlire és ragaszd rá őket a monitorodra, de legalábbis legyenek előtted egy jól látható helyen, mert így a figyelmedet az előtted álló feladatra fogod összpontosítani. Képzeld csak el: nincsenek zavaró környezeti tényezők, meghatározott időintervallumban dolgozol, és tisztán előtted vannak az elvégzendő feladatok, így a siker szinte garantált.

A cetlik használata produktívabbá teheti az agyat

A cetlik használata produktívabbá teheti az agyat

6. A halogatás elkerülése érdekében csökkentsd a feladataidat

A halogatás kiváltó oka a félelem Dr. Yousef szerint. Amikor a feladatok hegye áll előtted, azt hiszed, hogy soha nem fog sikerülni végezni velük, nem tartod rá magadat képesnek, mégis halogatni kezdesz, és hirtelen minden más fontosabbá válik. A trükk az, hogy érdemes kevesebb feladatot vállalni, azokat pedig kisebb egységekre osztani a siker érdekében.

7. Találd meg azokat az órákat, amikor a csúcson vagy

Az ember aktivitása változik a nap folyamán. Ez olyan, hogy egyesek délelőtt, mások délután aktívabbak, és még ezeken belül is vannak olyan órák, amikor az agy aktvitása a csúcson van. Sokszorosan hatékonyabb és produktívabb lehet az ember, ha erre az időszakra időzíti a főbb feladatait.

8. Automatizáld a döntéseidet

Sok sikeres ember van Barack Obamától kezdve, akik mindennap ugyanazt a ruhát viselik. Ilyen volt Steve Jobs is. Ennek célja az, hogy ne kelljen azon agyalniuk, hogy mit vegyenek fel. Ha valaki túl sokat foglalkozik olyan kérdésekkel, amik nem fontosak, valójában csak kifárasztják az agyukat. Ennek elkerülése érdekében Dr. Yousef bizonyos döntések automatizálását javasolja.

9. Elengedhetetlen a minőségi pihenés

Sok munkamániás gondolja azt, hogy kevés alvás is elég nekik, ám ennek hosszú távon komoly következményei lehetnek. A minimum 7 órás éjszakai alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy a test feltöltődhessen és az agy is kikapcsoljon, ami egész álló nap csak kiszolgált téged.

10. A kávé megfelelő időzítése

Dr. Yousef arra int, hogy használd hatékonyan a koffeint. Az emberek általában azzal kezdik a reggelt, hogy kávéznak, pedig olyankor már van egy alap energaszintjük, amivel elkezdhetik a napot. Szerinte érdemes a kávézást 10 órakor és 13 óra között vagy ebéd utánra beiktatni, amikor fáradni kezdhet az agy.

Forrás: Business Insider Fotók: Getty Images