Ezek a legrosszabb karriertippek a TikTokon

2024. szeptember 10.
Szakértők figyelmeztetnek, nem szabad komolyan venni minden tiktokos karriertippet, néhány ugyanis kimondottan rossz és kártékony. Mutatunk közülük néhányat.
Fiatal nő állásinterjún
  • A TikTokon se szeri, se száma a mindenféle tippeknek, tanácsoknak, amiket érdemes fenntartással kezelni
  • A tiktokos karriertippek egy része kimondottan rossz
  • Szakértők elmondják, mely karriertippeket nem érdemes megfogadni

Az őszinteség kulcsfontosságú

A TikTokon rengeteg félrevezető karriertipp kering, melyek mennyisége a szakértők szerint aggasztó. Egyik tipp az önéletrajz „szépítésére” biztat, pedig az igazság előbb-utóbb kiderül, a hamisan feltüntetett információ visszaüt. Az őszinteség és az átláthatóság kulcsfontosságú, azzal bizalmat építhetünk, és megalapozhatunk egy sikeres, hosszú távú karriert.

Személyre szabott önéletrajz

Bár a világháló rengeteg mintát és sablont kínál az önéletrajzhoz, a tucatönéletraz és motivációs levelek nem működnek jól, hiszen megesik, hogy egy állásajánlatra sok száz „hasonló” jelentkezés fut be. A TikTok karriertippjével ellentétben érdemes elhagyni a sablonmegoldásokat, a pályázatot az egyes munkákhoz igazítva jó elkészíteni, ami nemcsak a jelentkező személyiségét mutatja meg, de azt is, hogy őszinte érdeklődést mutat a munka és a munkahely irányába.

A fehér betűtípus 

Az ATS, azaz az applicant tracking system a HR-esek munkáját könnyíti azzal, hogy néhány feladatot automatikusan elvégez, ami nagyszámú jelentkezés esetén rengeteg időt venne el a időt a HR-estől. A TikTok-karriertipp szerint ezt a szoftvert lehet becsapni úgy, hogy az önéletrajz végére fehér betűtípussal beillesztjük be a munkaköri leírást, majd konvertáljuk PDF formátumba. Az ötlet azon alapszik, hogy az ATS a lényeges kulcsszavakra szűr, a HR-es pedig nem veszi észre a fehér betűvel írt szöveget. Sajnos ez a feltevés nem fedi a valóságot, a turpisság kontraproduktív, hiszen a jelentkező így őszintétlennek tűnik.

Forgatókönyv nélkül

A TikTokkarriertippek között szerepel, hogy előre meg kell tanulni a válaszokat. Szakértők szerint bár a felkészülés fontos, a hitelesség az első. A munkaadók olyan jelentkezőket keresnek, akik nemcsak képzettek, de képesek beilleszkedni. Ez egy őszinte párbeszéd mentén derülhet csak ki.

Forrás: Business Insider Fotók: Getty Images