Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban?

2024. május 18.
Megszavazott az Egyesült Államok kongresszusa egy új törvényjavaslatot, amely kényszerítené a TikTok anyavállalatát az alkalmazás eladására. Miután az Egyesült Államok megveszi a vállalatot, az alkalmazás be lesz tiltva az országban.
TikTok Egyesült Államok

A TikTok napjai az Egyesült Államokban meg vannak számlálva. Március 7-én az alsóház megszavazta azt a törvénytervezetet, amely szerint a ByteDance kínai vállalatnak át kéne adni a TikTok irányítását 165 napon belül. Ezután az alkalmazás törölve lenne az alkalmazásvásárló felületekről Amerikában. Április 23-án a felsőház is megszavazta a módosított törvényjavaslatot, ami egy évet ad az anyacégnek.

Egy nagy győzelem ez a TikTok utálói számára, akik évek óta a nemzeti biztonság veszélyeztetésével gyanúsítják az alkalmazást az által, hogy Peking hozzáfér az amerikai felhasználók adataihoz. Ezt a TikTok mindig is tagadta. Akárcsak az Instagram vagy a Facebook, a TikTok is adatokat kér a felhasználóitól az alkalmazás ingyenes használatáért cserében. A különbség az, hogy a TikTokot a Kínai Kommunista Párt együttműködésével vádolják. Azzal kapcsolatban is felelősségre vonták az alkalmazást, hogy függővé tette a fiatalokat a rövid videó formátummal és az azokat feldobó fejlett algoritmusával. A Tiktok igazgatója kétszer is volt meghallgatáson emiatt az amerikai kongresszus előtt.

A TikTok napjai az Egyesült Államokban meg vannak számlálva.

A TikTok napjai az Egyesült Államokban meg vannak számlálva

A törvény megvalósítása azonban bizonytalan marad. A ByteDance többször kijelentette, hogy ez csak az Egyesült Államok és Kína közötti üzleti háború újabb harca. Az említett közösségimédia-platformon karriert építő influenszerek is protestálhatnak a döntés ellen.

Az alsóház gyűlése napján az alkalmazás felhasználóinak a következő üzenet tűnt fel belépéskor, amely arra biztatta őket, hogy akadályozzák meg a betiltást: „A Kongresszus a TikTok végleges betiltását tervezi. Szólaljatok fel, mielőtt a kongresszus elveszi 170 millió amerikaitól a szólásszabadságuk jogát.” Az üzenet hatásos volt. Több képviselő is jelezte, hogy számtalan telefonhívást kapott ezzel kapcsolatban.

Az is kételyeket kelt, hogy vajon mely amerikai befektetők fognak beáldozni 100 milliárd dollárt, hogy megvegyék a ByteDance anyavállalatot. Néhány jelentkező van csak a láthatáron, mint Bobby Kotick, az Activision videójáték volt igazgatója, Sam Altman, az OpenAI CEO-ja.

4 évvel ezelőtt Donald Trump is megpróbálta betiltatni a TikTokot, kevés sikerrel. Ha ezúttal ez sikerül, az Egyesült Államok India, Pakisztán és Afganisztán nyomdokaiba fog lépni, akik már kiiktatták az alkalmazást.

Forrás: Figaro, Szerző: Gabányi Kinga, gyakornok Fotó: Getty Images