3 karriertipp hiperérzékeny embereknek

2018. szeptember 30.
Kutatások szerint az emberek 20 százaléka hiperérzékeny, vagyis sokkal intenzívebben reagál mindenféle ingerre. Ez a karrierválasztásnál is fontos szempont lehet!
Fotó: Unsplash.com

Kreatív területek

A hiperérzékeny emberek általában nagyon kreatívak is, ezért jó ötlet lehet valamilyen művészi területen elhelyezkedniük. Legyen szó képzőművészetről, zenéről, grafikáról vagy egyszerűen olyan állásokról, ahol szükség van a kreatív elmére, az érzékenységük csakis előnyükre válhat. Az pedig különösen jó lehet, hogy az ilyen munkák általában rugalmasak, ezért kellő szabadságot és mozgásteret biztosítanak számukra.

Gondoskodás a munkában

Az egészségügy is jó irány lehet a hiperérzékeny embereknek. Mivel empátiás készségük fejlett, nagyon jól bánnak az ellátásra szoruló betegekkel, de azért érdemes vigyázniuk: néhány állás (például a sebészet) túlságosan stresszes lehet számukra. Arra is oda kell figyelniük, hogy ne vegyék túlságosan magukra a páciensek terheit, tartsák a kellő távolságot.

Teljes szabadság

Ha valaki tényleg nagyon érzékeny, a legjobban akkor jár, ha szabadúszóként tevékenykedik. Ez a munkamodell segíti őt, hogy kontrollálhassa az őt körülvevő ingereket, ami különösen akkor jöhet jól, ha az illető még introvertált is. Dolgozhat otthonról, felügyelheti az időbeosztását, érzékenysége miatt pedig valószínűleg úgyis eléggé motivált lesz ahhoz, hogy haladjon feladataival.