17 meglepő tény, amit nem tudtál az emberi vérről

2024. szeptember 25.
A vér az életet fenntartó folyadék, ami a test véredényein keresztül áramlik, többek között oxigént és táplálékot szállítva. De ennél sokkal több érdekesség van a vérrel kapcsolatban, amiről talán még sem tudtál!
17 meglepő érdekesség a vérről, amit nem tudtál róla
  • A vér szállítja a testben az oxigént, a táplálékot, a hormonokat, a vitaminokat, az elektrolitokat és az antitesteket is.
  • Az emberi vér különböző részekből tevődik össze: vérplazmából, vörösvérsejtekből, fehérvérsejtekből és vérlemezkékből.
  • Jöhet még néhány érdekesség?

A vér az ereken keresztül kering a testben a szív pumpáló tevékenységének köszönhetően. Az artériás vér szállítja az oxigént a belélegzett levegőből a test szöveteibe, a vénás vér pedig a szén-dioxidot, a sejtek által termelt anyagcseretermékeket szállítja a szövetekből a tüdőbe, hogy kilégzésre kerüljenek. A vér színe élénkvörös, ha elég oxigénnel van ellátva, és sötétvörös, ha nincs benne elegendő oxigén.

Mutatunk 17 érdekességet a vérről, amit valószínűleg te sem tudtál

Mutatunk 17 érdekességet a vérről, amit valószínűleg te sem tudtál

Itt van még 17 érdekesség a vérről, amit valószínűleg nem tudtál: 

  1. 1 120 000 szúnyogra lenne szükség ahhoz, hogy egy felnőtt ember összes vérét kiszívják.
  2. Az ember tud élni pulzus nélkül. 2012-ben az orvosok olyan eszközt helyeztek el az 55 éves Craig Lewis testében, amely lehetővé teszi, hogy a vér pulzus nélkül keringhessen a testében.
  3. Stan Larkin 555 napig élt szív nélkül, arra várva, hogy átültetést kapjon. Saját szívét egy eszköz váltotta fel, amit a hátizsákjában hordott. Még kosarazni is tudott.
  4. Egy személy elveszítheti vérének 40%-át, és még mindig életben marad, de természetesen időben vérátömlesztésre lesz szüksége.
  5. A szívrohamok 20%-kal nagyobb valószínűséggel fordulnak elő hétfőn, mint a hét többi napján.
  6. A szívverésünk befolyásolja hangulatunkat. A tudósok akkor vizsgálták ezt a jelenséget, amikor új szívet ültettek egy emberbe. A műtét után az elméje, érzései és tettei szokatlan módon megváltoztak.
  7. A szívroham kockázatának csökkentése érdekében reggel lassan kell felébredni, és célszerű csökkenteni az esti edzések intenzitását.
  8. A kókuszvíz hasonló összetételének köszönhetően képes pótolni a vérplazmát.
  9. Vércsoportunk hatással van egészségünkre. A 0 vércsoportú emberek nem hajlamosak a szív- és érrendszeri betegségekre, és kevésbé valószínű, hogy bizonyos ráktípusok kialakulnak náluk.
  10. Az A vércsoportúaknak figyelniük kell a koleszterinszintjükre, mert ki vannak téve a szívkoszorúér-betegség kialakulása kockázatának.
  11. A B vércsoportúak nem árt, ha tudják, hogy hajlamosak lehetnek a cukorbetegségre és a hasnyálmirigyrákra.
  12. Az AB vércsoportúaknak vigyázniuk kell a memóriájukra és a koncentrációjukra, mivel az AB egyéneknél 82%-kal nagyobb a kognitív károsodás esélye, mint más típusoknál.
  13. Az energiaitalok megváltoztatják a szívverést. A tudósok rájöttek, hogy energiaitalok fogyasztása során a koffein mennyisége akár háromszor nagyobb, mint más koffeintartalmú italokban, például a kávéban. Mi több, befolyásolják szívverésünket, és görcsrohamokat vagy halált okozhatnak.
  14. A vércsoportdiéta nem működik. A Torontói Egyetem tudósai bebizonyították, hogy az egyének vércsoportja szerinti speciális étrend mítosz.
  15. Japánban minden vércsoporthoz külön áruipar létezik: élelmiszerek, kozmetikai termékek és testápolási termékek.
  16. A sportteljesítmény a vércsoporttól függ. Egy 2017-ben végzett tanulmány kimutatta, hogy a 0 vércsoportú emberek állóképessége jobb, mint a többi vércsoporté. Az elit vízilabdázók között a tudósok nem találtak olyan embert, akinek AB vércsoportja volt. De a 0-típusú vér előnyei a sportban csak akkor használhatók ki, ha az illető rendszeresen edz.
  17. A jellemünk a vércsoportunktól függ. A tudósok összefüggést találtak az alanyok jelleme és vércsoportjuk között. Japánban az emberek úgy vélik, hogy a vércsoportok befolyásolják az emberek személyiségjegyeit, valamint a munkahelyi és a személyes kapcsolatokban elért sikereiket.

Forrás: Bright Side, Fotók: Getty Images