Hogyan legyünk hálásak, mikor éppen minden szívás körülöttünk?

2024. szeptember 28.
Nem mindig könnyű hálásnak lenni, különösen a nehéz időkben. Szerencsére ezek az egyszerű, szakértők által javasolt gyakorlatok segítenek megtalálni a pozitívumokat az életünkben.
A hála gyakorlása: íme néhány egyszerű módszer hozzá
  • Rengeteg ember küzd azzal, hogy gyakorolja a hálát a nehéz időkben.
  • Farah Harris pszichoterapeuta szerint az életünk pozitív aspektusainak értékelése képes javítani a mentális jólétünkön.
  • A szakértők elárulták, hogy milyen módszerekkel érheted el, hogy hálás legyél akkor is, amikor úgy tűnik, minden rossz az életedben.

Teljesen érthető, ha kihívást jelent hálásnak lenni olyankor, amikor anyagi nehézségekkel, munkahelyi vagy akár egészségügyi problémákkal küzdünk. De ilyenkor különösen érdemes gyakorolni a hálát, ahogy azt Farah Harris pszichoterapeuta is kihangsúlyozta: „Növelheti a boldogságérzetünket, ami csökkenti a fájdalomérzékelésünket és a depresszió tüneteit” – mondja Harris.

Lássuk azokat a módszereket, amik segítenek a mindennapokban gyakorolni a hálát:

1. Gondoljuk át, mik azok a gyakorlatok, amik működnek nálunk

„A hála gyakorlása mindenkinél másként fognak kinézni, személyesnek kell lennie” – mondta Reyna Smith professzionális tanácsadó.

„Sokszor látom, hogy az emberek a hálát a másoknak adott külső köszönetnyilvánítással azonosítják, pedig önmagukkal kellene előbb hálát mondani” – mondja a szakértő, aki azt is megjegyzi, hogy nem szabad, hogy a hála gyakorlása erőltetett vagy stresszes legyen.

Ha szívesebben jegyezzük meg gondolatban, hogy miért vagyunk hálásak, minthogy leírjuk a őket egy naplóba, akkor tegyük azt. A lényeg, hogy szeressük a gyakorlatot!

2. Szánjunk néhány percet hála gyakorlására, amikor nem vagyunk elfoglaltak

Ha mindennap szánunk időt a hála gyakorlására, az segít a pozitív dolgokra összpontosítani. Sharn Khaira, az üzleti és gondolkodásmód-mentor azt javasolja, hogy ez idő alatt kapcsoljuk ki a telefont, vagy némítsuk le.

„Hozz létre egy szent teret, ahol gyakorolhatod a hálát, és hozz létre egy reggeli rutint, ami a hálagyakorlat köré összpontosul” – mondta Khaira. „Vagy ha tényleg nem tudod megoldani reggel, alkoss egy esti hálagyakorlatot.”

3. Számszerűsítsük a hálánkat

A hála gyakorlása megköveteli, hogy szándékosan a pozitívra összpontosítsunk, ami nehéz lehet, mert az agyunk természetes hajlandósága ellen dolgozik, hogy a legrosszabb eredményekre fókuszáljon. A negatív események általában nagyobb hatást gyakorolnak az emberi agyra.

Ilyen esetben hasznos lehet a hálánk fizikai számszerűsítése. Pozitív élményeink dokumentálása naplóírással, vlogolással, hogy vizuálisan lássuk az összes pozitívumot. Így azokon a napokon is át tudjuk nézni a jegyzeteket, amikor valóban nem jut eszünkbe semmi, amiért hálásak lehetnénk.

Azzal is gyakorolhatjuk a hálát, ha leírjuk, mi mindenért lehetünk hálásak

Azzal is gyakorolhatjuk a hálát, ha leírjuk, mi mindenért lehetünk hálásak

4. Emlékeztessük magunkat, hogy semmi sem túl kicsi ahhoz, hogy felkerüljön a hálalistára

Természetesen az olyan nagy dolgok, mint az egészségünk, a munkánk és a családunk, mind pozitívak. De az életünk apró pillanatai és tárgyai is elismerést érdemelnek. Ez lehet egy jó vacsora, egy szerencsés pillanat vagy egy forró fürdő is.

És ne felejtsük el, hogy mi magunk is számítunk. A hála magában foglalja az önértékelést is, tehát legyünk hálásak az önmagunkkal kapcsolatos dolgokért, legyen az egy tulajdonságunk vagy akár viselkedésünk egy adott helyzetben.

5. Írjunk egy köszönőlevelet

Smith emellett támogatja a köszönetnyilvánítások írását is. Ne habozzunk kifejezni másoknak, hogy mennyire hálásak vagyunk nekik. A mások iránti hála kifejezése elősegíti az egészséges kapcsolatokat, amelyek segíthetnek a felszínen maradni a nehéz időkben. Ezután pedig írjunk saját magunknak is egy köszönőlevelet!

6. Végezzünk „hála-testvizsgálatot”

 „Szánjunk időt arra, hogy ítélet nélkül szeressük önmagunkat” – mondja Harris, aki szerint kiemelten fontos, hogy hálásak legyünk a fizikai testünkért. „Vegyünk néhány mély lélegzetet, menjünk végig a fejünktől a lábunkig, és szánjunk egy percet testünk különböző részeinek elismerésére, és mondjuk el, miért vagyunk hálásak értük. Például: „Hálás vagyok a karjaimért, mert lehetővé teszik, hogy el tudjam altatni a babámat.”

Függetlenül attól, hogy milyen hálaadási gyakorlat mellett döntünk, Khaira hangsúlyozta, hogy a következetesség és a türelem a siker kulcsa.

Forrás: Huffpost, Fotók: Getty Images