Ezzel a 13 pontos listával előzhető meg az Alzheimer-kór egy friss kutatás szerint

2024. szeptember 29.
Az Alzheimer-kór kialakulásának esélye nagyban csökkenthető, ha odafigyelünk erre a 13 pontos listára – állítja egy friss tudományos kutatás. A lista ráadásul nemcsak az Alzheimer-kór megelőzésében lehet segítségünkre, de általános kognitív és fizikai egészségünk karban tartásához is jól jöhet.

Korunk egyik legrettegettebb egészségügyi problémája az Alzheimer-kór, ami egy memóriazavarral és a kognitív funkciók romlásával járó agyi betegség. A kórképet elsőként Alois Alzheimer ideggyógyász írta le 1907-ben, ma pedig az időskori demencia leggyakoribb okaként tartjuk számon. Az Alzheimer-kór az idegsejtek pusztulásával jár és először csupán enyhe feledékenységként jelentkezhet – idővel azonban már mindennapi alaptevékenységek elvégzéséről is megfeledkezhetnek a betegek.

Az Alzheimer-kór általában negyven és felett jelentkezik, és fokozatosan romló mentális állapotot eredményez. A betegség világszerte nagyjából 18 millió embert érint, 65 év felett körülbelül egy százalékos az előfordulása – de az arány az évek múlásával folyamatosan emelkedik. Bár visszafordíthatatlan betegségről van szó, az Alzheimer-kór egyáltalán nem szükségszerű velejárója az idősödésnek, és rengeteget tehetünk a megelőzéséért is. 

13 pontos lista az Alzheimer-kór megelőzéséért

Azt már egy ideje tudjuk, hogy az egészséges életmóddal számos betegség kialakulását megelőzhetjük: jó hír, hogy az Alzheimer-kór is ezek közé tartozik. A Stroke folyóirat friss tudományos állásfoglalása szerint 2050-re megtriplázódhat a demenciában szenvedő amerikaiak száma, épp ezért egy 13 elemből álló listát publikáltak, mely segíthet megelőzni a betegség kialakulását.

A 13 tételből álló ajánlás többnyire olyan elemeket tartalmaz, melyekre egyébként is érdemes odafigyelnünk, ha szeretnénk hosszú időn keresztül megőrizni fizikai és mentális egészségünket. Az általános egészségtudatos javaslatok mellett a lista azt is összegyűjti, hogy milyen egyéb problémákra érdemes odafigyelni, melyek összefüggésbe hozhatóak az Alzheimer-kór kialakulásával.

Alább mutatjuk a 13 javaslatból álló listát:

  1. A vérnyomás megfelelő karban tartása
  2. Egészséges koleszterinszint megtartása
  3. A vércukor-szint csökkentése
  4. Fizikai aktivitás fokozása
  5. Kiegyensúlyozott, tápláló étrend
  6. Szükség esetén súlycsökkentés
  7. Dohányzás kerülése
  8. A depresszió megelőzése vagy kezelése, amennyiben fennáll
  9. A társas izoláció megszűntetése, amennyiben fennáll
  10. Az alkoholfogyasztás korlátozása
  11. Egészséges alvási szokások kialakítása
  12. Az agy aktívan tartása kognitív feladatokkal, tanulással
  13. A hallásproblémák kezelése, amennyiben fennállnak
  14. Megelőzés időben – már most elkezdhetjük

Nem csak az idősek problémája az Alzheimer-kór

Fontos hozzátenni, hogy a listát nem csupán az idősebb személyeknek érdemes követniük. Az Alzheimer-kór és a demencia a leghatékonyabban úgy előzhető meg, ha már korán elkezdünk odafigyelni az egészségünkre.

Az ajánlás szerzői szerint az egészségmegőrzést egészen születéstől kell kezdeni és tudatos életmódbeli választásokkal folyamatosan fenn kell tartani életünk végéig. Az egészséges agyműködés elengedhetetlen a gondolkodási és végrehajtási folyamatok, a kommunikáció, a probléma-megoldási készség és a memória megfelelő működéséhez, épp ezért nagyon is fontos, hogy tegyünk agyunk egészségéért.

Fontos, hogy odafigyeljünk az olyan problémákra, mint a kettes típusú cukorbetegség vagy a magas vérnyomás, melyeket szintén megelőzhetünk a megfelelő életmóddal. Ezen kívül a mozgással, egészséges táplálkozással, megfelelő alvással és mentális egészségünk gondozásával járulhatunk hozzá leginkább az Alzheimer-kór hatékony megelőzéséhez.

Forrás: EatingWell Fotó: Getty Images