Vigyázat! Komoly bajt okozhat, ha mindennap gyümölcslevet iszunk

2024. szeptember 30.
A gyümölcslevek kifejezetten finomak, ez tagadhatatlan. De vajon egészségesek is? Milyen hatása van vajon a rendszeresen fogyasztásuknak? Egy dietetikus szakértő válaszol.
Gyümölcslevek egészség
  • A gyümölcsleveknek több fajtájai is létezik.
  • Vannak olyan gyümölcslevek, amiknek fogyasztása kifejezetten káros lehet  szervezetünkre.
  • Hogyan döntsük el, hogy milyen gyümölcslevet válasszunk?

Valószínűleg ma már mindannyian tudjuk, hogy bolti gyümölcslevek egészségtelenebbek, mint az otthoni, frissen facsart társaik, mivel több bennük a cukor, és a kalória, miközben lényegesen kevesebb bennük a rost. Egyes kutatások azonban arra jutottak, hogy a boltban megvásárolható gyümölcslevek fogyasztásának is lehetnek egészségügyi előnyei. De vajon milyen típust érdemes levennünk a boltok polcairól?

A következőkben egy táplálkozási szakértő mondja el, mi történik a szervezetünkkel, ha mindennap gyümölcslevet iszunk.

Mit nevezünk gyümölcslének?

Tápérték szerinti a gyümölcsleveket öt kategóriába sorolhatjuk. Léteznek frissen facsart gyümölcslevek (100%-os gyümölcslevek),  sűrítményből készült gyümölcslevek, nem sűrítményből készült gyümölcslevek, hidegen préselt gyümölcslevek illetve gyümölcsös italok. A 100%-os friss gyümölcsleveknek van a legnagyobb tápértéke, valamint a legalacsonyabb hozzáadott cukor- és kalóriatartalma.

A 100%-os gyümölcslé-fogyasztás a Nutrients című szaklapban 2019-ben megjelent kutatás szerint összefüggésbe hozható a jobb minőségű étrenddel és a magasabb tápanyagbevitellel. Akkor tesszük tehát a legjobbat a szervezetünkkel, ha ilyen gyümölcslevet vásárolunk.

Az egészségünkre is hatással van, ha mindennap gyümölcslevet iszunk

Az egészségünkre is hatással van, ha mindennap gyümölcslevet iszunk

„100%-os gyümölcslé minden olyan ital, amelyet gyümölcsből készítettek, akár úgy, hogy a gyümölcsöt kifacsarják, préselik vagy pépesítik, és kivonják belőle a benne lévő édes folyadékot” – magyarázza Blanca Garcia, regisztrált dietetikus.

„A nem 100%-os gyümölcslevek és más gyümölcsös italok szintén tartalmazhatnak valódi gyümölcsöt, de jellemzően jóval kevesebbet vagy semennyit. A gyümölcslé százalékos arányát kis betűkkel általában közvetlenül a tápértékadatok címkéje felett találjuk”.

Mi történik, ha mindennap gyümölcslevet iszunk?

A Nutrients című szaklapban megjelent 2022-es áttekintés szerint a gyümölcslevek mértékletes fogyasztása javíthatja a kardiometabolikus egészséget és segíthet megelőzni bizonyos krónikus betegségeket. A mindennapos gyümölcslé-fogyasztás viszont már kedvezőtlen egészségügyi következményekkel járhat.

„A gyümölcslevek mindennapos fogyasztása megemelheti a vércukorszintet, és a bevitt kalóriák hozzájárulhatnak a súlygyarapodáshoz, illetve növelheti ka fogszuvasodás kockázatát” – figyelmeztet Garcia.

A rendszeres gyümölcslé-fogyasztás hatása természetesen attól is függ hogy az adott gyümölcslének pontosan mik az összetevői. Próbáljunk minél tudatosabbak lenni, és  vásárlás előtt mindig ellenőrizzük a címkéket és az összetevők listáját, hogy elkerülje a hozzáadott cukrokat valamint a felesleges kalóriákat.

„Ha előre csomagolt gyümölcslevet iszunk, igyekezzünk olyat választani, amelyiknek kevesebb az összetevője. Egyes gyümölcslevek káros tartósítószereket, színezékeket és ízesítőket tartalmaznak” – teszi hozzá a szakértő.

Forrás: Eating Well Fotó: Getty Images