A gyümölcslevektől híznak el a gyerkekek

2018. május 27.
Egy friss kutatás kimutatta, hogy azok a gyerekek, akik a reggelihez gyümölcsleveket isznak, 50%-kal nagyobb valószínűséggel fognak elhízni.
Fotó: Unsplash.com

A boltok polcain kapható gyümölcslevek első ránézésre talán egészségesebbnek tűnnek a szénsavas cukros üdítőknél, de valójában nem sokkal jobbak azoknál. Épp ezért nem olyan meglepő, hogy egy friss tanulmány szerint 50%-kal nagyobb az esélye az elhízásra azoknak a gyerekeknek, akik a reggelihez mindenféle dobozos gyümölcsleveket fogyasztanak szemben azokkal, akik sime vizet isznak reggelente. Komoly hajlamosító tényezőnek bizonyult az is, ha a gyerekek egyszerűen kihagyják a reggelit, ilyenkor ugyanis többnyire több édességgel és rágcsálnivalóval próbálják kihúzni a következő étkezésig.

A bécsi kutatásban 652 tizenhárom éves gyereket kérdeztek a reggelizési szokásaikról, és bár a gyümölcslé hízlaló hatása tényleg ijesztően kiemelkedett az adatok közül, a kutatók szerint azért nem kell teljesen kiiktatni az étrendből, elég ha 1:4 arányban vizet adunk hozzá.