A narancslé nem is olyan egészséges, mint gondoltuk

2020. június 22.
A narancslé az egyik legnépszerűbb reggeli ital. Mi más jutna eszünkbe a frissen facsart, zamatos narancs levéről, mint az egészség? Pedig ez közel sem ilyen egyértelmű, és nem árt tudni néhány dolgot a hátulütőiről sem.

Igaz, hogy az egyik legnépszerűbb reggeli ital, a narancslé tartalmaz fontos vitaminokat és ásványi anyagokat, ugyanakkor rengeteg cukrot is. Ez a tény már koránt sem kedvez annyira az egészségünknek, figyelmeztetnek a táplálkozási szakértők.

Egy pohár narancslé több cukrot tartalmaz, mintha megennénk egy közepes méretű narancsot. Ugyanakkor a narancslé koncentráltsága azt is eredményezi, hogy nemcsak a cukor, de a kálium és a B1-vitamin mennyisége is megnő benne, ám folsavból és C-vitaminból ugyanannyit tartalmaz, mint egy narancs, mivel utóbbiak a préselés során károsodnak. Így ha egy pohár narancsléhez négy narancsot facsarunk le, akkor is körülbelül egy narancsnyi marad meg ezekből az értékes vitaminokból és ásványi anyagokból.

Tagadhatatlan tehát, hogy számos egészséges tápanyagot tartalmaz a narancslé, ám ugyanezeket akkor is bevihetjük a szervezetünkbe, ha megeszünk egy narancsot. Sőt, ez a szakemberek szerint is egészségesebb alternatíva. 

Vércukorszint-ingadozás és diabétesz

A narancslében annyi cukor van, mint az üdítőkben. „Két deciliter kólában például 26 gramm cukor van, míg ugyanennyi narancslében 22 gramm” – hívta fel rá a figyelmet Lisa Defizio dietetikus. Emiatt a diabéteszes betegeknek például nagyon óvatosan célszerű csak narancslevet fogyasztani, mivel nagy ingadozásokat okozhat a vércukorszintben. 

Hízás

A táplálkozási szakemberek szerint azért is jobb, ha gyümölcsöt eszünk az ivólevek fogyasztása helyett, mert előbbiek rostot is tartalmaznak, ami lassítja az emésztés folyamatát és teltségérzetet biztosít. Ha szűrt gyümölcsleveket iszunk a természetes rostok nélkül, az az évek során hozzájárulhat az elhízáshoz, és májkárosodáshoz is vezethet. Ezek hátterében megint csak a gyümölcslevekben található túl sok cukor áll.

Olvastad már?

„Ha tényleg szeretjük a narancslevet, illesszük be óvatosan az étrendükbe, fogyasszuk mértékkel a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett. Ám nem lenne szabad úgy tekintenünk rá, mint egy egészséges élelmiszerre” – figyelmeztetett a dietetikus. 

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash