Hidd el, ez az egyetlen program, amit használnod kell a mosógépen

2024. október 03.
Neked is fejtörést okoz néha, hogy melyik programot érdemes használni a mosógépen? Egy mosási szakértő elárulta, hogy valójában egyetlen program van, amit célszerű elindítani.
Mosás: egyetlen programot érdemes használni a mosógépen
  • Mivel a mai mosógépek rengeteg programmal rendelkeznek, nehéz lehet eldönteni, melyiket használjuk.
  • Patric Richardson mosási szakértő szerint valójában csak egy programot érdemes használni a mosógépen.
  • A szakértő azt is elárulta, miért a 30 perces mosási program a legjobb.

Elgondolkodtál már azon, hogy pontosan mennyire kell piszkosnak lennie a ruhaneműnek ahhoz, hogy a mosógép általi „intenzív” programot indítsd el? Vagy mikor ajánlott a kényes ruhákhoz használt programot, esetleg a „kézi mosást” elindítani?

Patric Richardson mosási szakértő elárulta a Huffpostnak, hogy ő egyedül a 30 perces mosási programot használja. „Elég hosszú ahhoz, hogy a ruháid tiszták legyenek, de elég rövid ahhoz, hogy ne okozzon kárt bennük.”

A laboratóriumi tanulmányok szerint, amelyeket Richardson a Laundry Love című könyvének írásakor végzett, a piszkos ruhák – még a koszos pelenkák is – teljesen megtisztulnak a gyorsmosás, avagy a 30 perces mosás segítségével és ez a program is fertőtlenít.  

Ha hosszabb mosási programot választunk, a ruháink, a törölközőink és ágyneműink jobban elhasználódnak, ami azt jelenti, hogy hamarabb kell cserélnünk őket (nem beszélve a feleslegesen elhasznált vízről és energiáról).

Ez az egyetlen mosási program, amit használnod kell a mosógépen

Ez az egyetlen mosási program, amit használnod kell a mosógépen

Akkor miért van olyan sok mosási program a mosógépen, ha egy is elég?

Richardson szerint azért van manapság ennyi mosási program a mosógépen, mert régen is rengeteg volt a különböző anyagokhoz és igényekhez mérten. Akkoriban még nem volt ilyen fejlett a technológia sem az anyagok, sem a gépek, sem pedig a mosószerek területén. Ma viszont tudják, hogy ez az egy program is elég lehet ahhoz, hogy a ruhaneműk tiszták legyenek és az anyagokban se keletkezzen kár.

Miért érdemes a 30 perces mosási programot választani?

„A gyorsmosás avagy a 30 perces program kevesebb időt vesz igénybe, így több adag ruhaneműt is gyorsan ki tudsz mosni” – mondta Richardson. „Ha egy intenzív mosást választasz, az akár két óra 20 perctől 2 óra 45 percig is tarthat. Ennyi idő alatt megnéztem egy egész Star Warst, de nem tudtam egy nap alatt kimosni az összes szennyest.”

Forrás: Huffpost, Fotók: Getty Images