Így védheted meg a kedvenc pulcsid a bolyhosodástól

2023. augusztus 16.
Tudjuk jól, milyen nagyon frusztráló lehet, ha imádott pulcsid egyik napról a másikra bolyhossá válik. A fránya bolyhok azonban nem csak úgy, maguktól jelennek meg – a jelenségnek megvan a logikus oka, ami pedig azt is jelenti, hogy szerencsére tenni is lehet ellene!
Így védheted meg a kedvenc pulcsid a bolyhosodástól

Miért bolyhosodnak a ruhák?

A bolyhosodásra általában azok az anyagok hajlamosak, amelyeknek a szálai kevésbé feszesen vannak sodorva. Ezeknek a lazább szálaknak a darabkái szabadulnak ki a pulcsidból, de ahelyett, hogy egyszerűen lepottyannának, kis galacsinokat formálva belecsomósodnak a ruhádba. Jó tudnod, hogy attól, hogy egy anyag könnyen bolyhosodik, még nem biztos, hogy rossz minőségű. A kötött-hurkolt felsők például kifejezetten hajlamosak bolyhosodásra, míg a szövetek jobban bírják a strapát.

A bolyhosodást általában az anyagok összedörzsölése indítja el, ami pedig azt jelenti, hogy a problémát az esetek többségében a mosás okozza. Persze nem azt mondjuk, hogy ezentúl soha többé nem szabad kimosnod a ruháidat! Szerencsére van néhány egyszerű tipp, amiket betartva elkerülheted a bolyhosodást – vagy legalábbis hosszabb időre újszerű állapotban tarthatod a pulcsijaidat.

Mivel a textilszálak nem károsodnak a hideg vizes mosásnál, a ruhadarabok megtartják eredeti méretüket

Rövidebb program, kisebb hőfok

Válaszd inkább a rövidebb mosási programokat és az alacsonyabb hőfokokat, hogy kevésbé kínozza meg a ruháidat a mosógép.

Gyengéd, folyékony mosószer

A kemény, por alakú mosószerek kidörzsölhetik a ruhákat, ezáltal károsíthatják az anyagot. Ha jót akarsz, maradj a folyékony mosószernél!

Válaszd külön őket!

Ne csak szín szerint, de anyagát tekintve is válogasd szét a ruháidat. Ha mindent egyben mosol, sokkal nagyobb valószínűséggel mennek tönkre a kényes holmik.

Kézi tisztítás

Ha egy pulcsi címkéjén azt ajánlják, hogy inkább csak kézzel mosd, akkor még véletlenül se dob be a gépbe! Ez lehet ugyanis a titka, hogy a kedvenced sokáig a szekrényedben tudhasd.

Mosd kifordítva!

Ha kifordítva mosod a pulcsikat, akkor értelemszerűen a ruha belső, kifordított anyaga fog jobban kopásnak indul, ami pedig felvéve úgysem látszik.  

Felejtsd el a szárítógépet!

Persze, a szárítógépek használata nagyon praktikus, de legalább ennyire káros is – legalábbis a ruháid anyagára nézve. A magas hőfok és a folyamatos súrlódás akár egy szárítás után is tönkrevághatja a kényes anyagú pulcsijaidat.

Egy korábbi cikkünkben azt is végigvettük, mik azok a szennyeződések, amiket még véletlen se próbálj mosógépben mosni.

Forrás: Cosmopolitan Fotó: Getty Images