Így vedd ki a csokifoltot a ruhákból egy mosással

2023. november 07.
Halloween után, Mikulás előtt pont jókor jön egy ilyen hasznos mosási tipp. Ráadásul semmilyen extra hatóanyagra vagy vegyszerre nincs szükségünk hozzá, hogy a csokifoltokat már egy mosással kiszedjük a ruhákból.
Csokifolt mosás
  • Egy csokifolt legalább olyan makacs nyomot hagyhat a világos színű ruhákon, mint a vörösbor vagy a kávé.
  • A mosási módszer persze nemcsak a csokinál működik, hanem a hasonlóan nehezen kivehető foltok esetében is.
  • Ezzel az egyszerű trükkel már egy mosással kiszedhetjük a ruhákból a csokifoltot.

Valószínűleg nincs olyan kisgyerekes háztartás, ahol ne küzdenének halloweentől újévig a makacs csokifoltokkal. De nem csak a gyerekeknél gyakoribb ilyenkor az ételfolt, a szülők esetében is előfordulnak vörösbor vagy kávé okozta szennyeződések, amik különösen a világosabb színű ruháknál okoznak makacs problémát.

Mutatjuk, hogyan szedhetjük ki a csoki- (vagy kávé-, vörösbor-) foltot egyetlen mosással a kényes, világos színű textilekből!

Előkezelés a makacs csokifoltra

Áztassuk be mosószerrel a csokifoltot, mielőtt a ruhát betennénk a mosógépbe

Áztassuk be mosószerrel a csokifoltot, mielőtt a ruhát betennénk a mosógépbe

A különösen nehezen kiszedhető foltoknál, mint amilyen a csokoládé okozta szennyeződés is, a legjobb, ha előkezeljük a ruhát, mielőtt a mosógépbe tennénk. Így jó esély van rá, hogy már egyetlen mosással tiszta lesz a ruhánk. 

Nagyon fontos, hogy a lehető leghamarabb, még friss foltra öntsünk abból a mosószerből, amit egyébként is használnák a mosáshoz. Mutatjuk lépésről lépésre, hogyan szabadulhatunk meg a makacs csokifolttól egyetlen mosással:

  1. Öntsünk a foltra minél hamarabb mosószert!
  2. Dörzsöljük gyengéden bele a textilbe a ráöntött mosószert.
  3. Hagyjuk 15-20 percig állni.
  4. Tegyük be hideg programra a mosógépbe úgy, hogy hozzáadunk ¾ kupaknyi mosószert, amit az elején a foltba beledörzsöltünk.

A csokifolt (vagy más makacs foltok) úgy eltűnnek már egyetlen mosással a ruhából, mintha sosem lett volna. 

Melyik mosószer a legjobb a makacs foltok ellen?

Érdemes folyékony mosószert használnunk. Ezt jobban bele tudjuk dolgozni az óvatos dörzsöléssel a textilszálakba. Ha mosóporral mosunk, egy kis vízzel készítsünk pasztát a mosószerből, és ezt dörzsöljük a csokifoltnál a ruhába. 

Az oxigénes mosószerek hatékonyabban működhetnek a makacs foltok ellen. Ezek ugyanis sokkal mélyebben képesek a textilszálak közé hatolni, és a folteltávolító hatásuk is aktívabb. Így még nagyobb eséllyel tisztítják meg akár a csokifolttól is a ruhánkat már egyetlen mosás alkalmával.

Forrás: Apartment Therapy, fotó: Unsplash