Így lehet szagtalanítani a mosógépet

2022. február 19.
Legtöbbször állott vízre vagy penészre emlékeztet az a kellemetlen szag, ami a mosógépből árad. Szerencsére a probléma viszonylag könnyen orvosolható és a megelőzés módja is pofonegyszerű!

Veled is megesett már, hogy amikor kinyitottad a mosógép ajtaját, a finom öblítőillat helyett kellemetlen, nyirkos szag csapta meg az orrodat? Ijedtségre semmi ok, nem kell azonnal a mosógép cseréjére gondolni. Elűzheted az orrfacsaró betolakodót, amiért a frissen mosott ruháid is hálásak lesznek!

Mosógép és szennyeskosár

Minél nagyobb mennyiségben használsz mosószert és öblítőt, annál nagyobb mennyiségben marad vissza a mosógépben, ahol aztán a ruhákból kiázott szennyeződésekkel és porral vegyülhet, idővel pedig be is büdösödhet. A mosógépben rekedt víz kiváló táptalajt biztosít a baktériumoknak és gombáknak, amik tovább fokozhatják az orrfacsaró szagok intenzitását. Nézd meg ezt a meghökkentő videót arról, mennyire koszos lehet a mosógép belseje!

  • Ha úgy érzed, hogy a probléma nálad is fennáll, segítségül hívhatod a forrásponthoz közeli, magas hőmérsékletű vizet. Elég, ha beindítasz egy üres mosást 90°C-on, ezzel sokat tehetsz azért, hogy a lerakódott szennyeződések távozzanak a mosógépből, hogy megszabadulj a penésztől, és kiadd a különféle kórokozók útját.
  • Sokat javíthat a helyzeten az is, ha 1 pohár ecetet öntesz a mosógép tartályába, és minél magasabb hőfokon beindítasz egy programot. Ez hatékony szagtalanító, és ahhoz is hozzájárul, hogy feloldja a lerakódott vízkövet.
  • Persze az ecetet nemcsak üres mosáshoz érdemes a mosógépbe önteni, hanem akkor is, amikor szennyest mosol benne. Legjobb, ha az öblítőnek fenntartott rekeszbe kerül: puha tapintásúvá varázsolja a ruhákat és semmilyen rossz szag nem marad vissza utána, sőt! (De ha biztosra akarsz menni, adj hozzá 4-5 csepp természetes illóolajat, például citromot, narancsot, levendulát vagy gerániumot!)
  • A mosógép atombiztos záródását garantáló gumi közelében, illetve annak belsejében és mögötte különösen sok mosószermaradvány maradhat vissza, amit érdemes rendszeresen eltávolítani. Érdemes egy puha ronggyal benedvesíteni, szódabikarbónából és vízből kevert sűrű krémmel bekenni, majd 10-15 perces pihenés után szivaccsal átdörzsölni, és sima vízbe mártott ronggyal néhányszor áttörölni.
  • Ahhoz, hogy jó illat legyen a fürdőszobában, kulcsfontosságú az is, hogy a mosógép szűrői tiszták legyenek! Ezeket érdemes 6-8 hetente rendszeresen ellenőrizni, és ha szükséges, alaposan kitakarítani.

Kellemetlen szagú mosógép

Viszlát, kellemetlen szagok!

Ahhoz, hogy ne térjen vissza a hívatlan vendég a mosógépbe, elég néhány apróságra odafigyelni:

  • Mosás után, miután kipakoltál a mosógépből, érdemes egy száraz törlőruhával áttörölgetni a mosógép dobját. Így kevesebb nedvesség marad vissza mosás után és csökken az esélye annak, hogy kellemetlen szagot kezd árasztani.
  • Miután kiürítetted és áttörölted belül a mosógépet, hagyd egy kicsit nyitva az ajtaját. Ez lehetővé teszi, hogy a mosás után visszamaradt víz könnyebben elpárologjon, vagy legalábbis ne dohosodjon be.
  • Havonta egyszer érdemes elvégezni a fent említett 90°C-os mosást, az ugyanis nemcsak a „szagelhárításban”, hanem a megelőzésben is a segítségedre lehet.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?