Sokat spórolhatunk a mosógépnek ezzel a titkos funkciójával

2023. március 05.
Méltatlanul hanyagoljuk a mosógép egyik funkcióját. Pedig nemcsak sokkal kíméletesebb a ruhákhoz, de sokat spórolhatunk is vele a szakértők szerint, ha gyakrabban állítjuk be erre a mosást.
Sokat spórolhatunk a mosógépnek ezzel a funkciójával
  • A modern mosógépek sokkal többet tudnak, mint amennyi funkciójukat használjuk. 
  • Biztos, hogy mindig azt a mosási beállítást választjuk, ami tényleg kell az adott ruhatípusokhoz?
  • Általában azért használjuk a normál mosást nagyjából a mosógép egész életében, mert ezt szoktuk meg, mikor először beállítottuk a gépet a fürdőszobába vagy mosókonyhába.

Tegyük fel, hogy jól válogattuk szét a ruhákat színek és anyag szerint. De biztos, hogy ezután a jó mosási funkciót állítottuk be a mosógépen? Jó eséllyel legalább az esetek egy részében a válasz a kérdésre nem. Főleg akkor, ha a normál mosást választjuk ki a következő adag ruhához.

A normál mosási funkciót túl sokszor használjuk a mosógépen

A legtöbben azért a normál mosást választják, mert ezt állították be először, amikor megvették a mosógépet. De az is lehet, hogy a túl sok funkció tengerében érezzük magunkat elveszettnek, és inkább nem akarunk kísérletezni, böngészni a használati utasítást. Pedig a normál mosás a legtöbb textilt károsítja, de legalábbis megrövidíti az élettartamát. 

Ideje megnézni, mit jelent a normál mosási funkció

A normál mosási ciklus általában túl gyors centrifugálási sebességgel pörgeti ki a vizet a ruhákból. Ráadásul túl hosszú is, több mint egy óra. Ha csak nem finomítottuk a mosási beállításokat, a víz is feleslegesen túl meleg, így túl sok energiát használ a mosógép a mosás közben. A pamut- vagy vászonruhákhoz még használható is a normál mosási funkció, ám a finomabb anyagokhoz, ruhákhoz már nem.

Mindig nézzük meg, a ruha címkéje milyen mosási funkciót javasol

Mindig nézzük meg, a ruha címkéje milyen mosási funkciót javasol

Már rég nem igaz, hogy szükség van a meleg vízre ahhoz, hogy tiszták legyenek a ruháink. A mai mosószerekkel 30 fokon ugyanolyan tiszták lesznek a ruháink, mint 60 fokon. Ha pedig a 40 vagy 30 fok között kellene választanunk, akkor is kijelenthetjük, hogy annak a 10 foknak nincs különösebb jelentősége a tisztaság szempontjából.

A mosógép melyik funkcióját kellene gyakrabban használnunk?

A legjobban a finom mosást becsüljük alá. (Ezt gyakran a Delicate funkció jelzi a mosógépeken.) Olvassuk el a ruhák címkéjét és kövessük a mosási utasításokat, hogy minél tovább szépek maradjanak a kedvenc ruhadarabjaink. Meglepődünk, milyen sokszor javasolják azt a gyártók, hogy mossuk a kényes ruháknak való programon az adott öltözéket. 

Persze nem minden esetben működik a finom mosás. A nagyon piszkos, szennyezett ruhák esetében, vagy az ágyneműknél szükség lehet egy erősebb mosási programra.

Forrás: Apartment Therapy, Fotó: Unsplash