Hallottad már? 7 eszméletlenül cuki tény a bébi rókákról

2024. október 06.
Nem is állt olyan távol a valóság attól, ahogy Fekete István a Vukban leírta a kisrókákat. Eleinte ugyan még sok segítségre van szükségük a szüleiktől, azonban a bébi rókák hamar a saját lábukra állnak.
Kölyök róka érdekesség
  • Az egyik legcukibb kutyaféle ragadozó a róka.
  • Nem a nálunk is gyakori vörös róka az egyetlen faja a rókák nemzetségének.
  • Hallottuk már ezeket a tényeket a bébi rókákról?

A valódi rókáknak 12 faja van, melyeknek mind közös őse van. Ami még közös bennük, hogy a bébi rókák mindegyik fajnál iszonyatosan cukik! 

Minden felnőtt valódi róka – köztük az egészen vicces kinézetű, négyszög alakú fejjel bíró tibeti homokróka – monogám kapcsolatban neveli utódait. Mondunk néhány izgalmas tényt a szuperaranyos bébi rókákról!

Legérdekesebb tények a kisrókákról

1. A bébi rókák fészekben maradók

Ahogy a Vukban láttuk, a babarókák még szüleikre vannak utalva teljes mértékben születésük után. Aztán ahogy nőnek, egyre több mindenre képesek önállóan is. De amikor megszületnek, még nincsenek fogaik, nem nyílt ki a szemük és a szüleik felváltva hozzák a táplálékot nekik, amit előre megrágnak, hogy könnyebb legyen megemészteniük.

Sőt, amikor már nagyobbak, élő prédát is hoznak a bébi rókáknak szüleik, hogy azokon gyakorolják a vadászatot!

2. A vörös róka kölykök még szürke bundával és kék szemmel születnek

Amikor a vörös róka (Vulpes vulpes) bébik megszületnek, még nem fejlődtek ki teljesen a melanin sejtjeik, így a bundájuk sötétebb, a szemük világosabb. Néhány hétre van szükség ahhoz, hogy a jellegzetes vöröses bunda kialakuljon, és a kék szem borostyánba forduljon.

3. A sarki rókának van a legnagyobb alma minden ragadozó közül

Ugyan változó, mennyi bébi róka születik egy alomba, egy sarki róka (Vulpes lagopus) pár tartja a legtöbb utód rekordját egyetlen szüléssel. 19 kisrókája született egy párnak. A többi rókafajhoz hasonlóan föld alatti üregben alakítják ki otthonukat a sarki rókák is, ami gyakran mókusok rejtekhelye volt korábban. A sarki rókák gyakran ugyanazt az üreget használják generációkon át.

4. A denevérfülő róka anya nem rágja meg előre az ételt utódjainak

Kelet- és Dél-Afrikában él a denevérfülű róka (Otocyon megalotis), ami szárnyszerű füleiről kapta a nevét. A hatalmas fülekkel jobban hallják a rovarok motozását, ami a fő táplálékuk. Még azt is észreveszik, ha a föld alatt mozog a prédájuk. Sőt, azt is meghallják, ha a lárvák ássák magukat a homokban.

5. A sivatagi róka bébiknek lekonyul a füle

Hatalmas rajongótábora van a sivatagi rókának (Vulpes zerda), annyira aranyosak a felnőtt rókák is. Az Észak-Afrikában őshonos rókafaj a legkisebb valódi róka, így nem csoda, ha az állatok között nekik van a legnagyobb fülük a testükhöz képest. Ez kölyökkorukban még nem látszik. A bébi sivatagi rókáknak ugyanis kicsi, lekonyuló füle van, és leginkább a birkára hasonlítanak. Csak egyhónapos koruk körül kezd kialakulni a sivatagi róka védjegyének számító hatalmas, hegyes fül.

6. A kitróka kölykei nőnek fel leggyorsabban

Észak-Amerika legkisebb rókafaja a kitróka (Vulpes macrotis). Ennek kölykei már 4-5 hónapos korukban önálló életet kezdenek élni, mikor más rókafajok utódai még épp csak szárnyukat bontogatják. Már ekkor akár 100 kilométerre is elkalandoznak, ugyanakkor a fejlődésük ekkor még teljes.

7. Ha egyedül van egy kisróka, nem biztos, hogy nincsenek szülei

Attól, hogy egy kisrókát egyedül találunk, még a közelben lehetnek a szülei. A rókáknál a szülők általában szorosan szemmel tartják utódjaikat. A rókamama gyakran egyesével mozgatja az utódokat, így amikor egyet lerak, visszamegy a másikért. Ilyenkor eldugják a kicsinyeiket, nehogy rájuk találjon valami más ragadozó vagy egy ember.

Forrás: Mental Floss, fotó: Unsplash