Mindenki csinálja, pedig gyilkolja az agysejteket ez a hétköznapi szokás – akár demenciához is vezethet

2024. október 18.
Egy kutatásból kiderült, hogy ha napi 5 órát tévézel, azzal növelheted az olyan agyi betegségek kialakulásának kockázatát, mint a demencia vagy a Parkinson-kór.
Tévézés: akár demenciához is vezethet 
  • Egy kutatáshoz az Egyesült Királyságban több mint 400 000, átlagosan 55,8 éves embert vontak be, hogy a demencia, a Parkinson-kór és a stroke kialakulásának kockázatát vizsgálják.
  • A kutatásból kiderült, hogy azok, akik napi 5 óránál többet néztek tévét, 44 százalékkal nagyobb volt esetükben a kockázata az említett betegségek kialakulásának.
  • A kutatók azt is elárulták mennyit érdemes tévézni egy nap.

Egy tanulmányból kiderült, hogy összefüggést találtak az agy egészsége és a több mint 5 órán át tartó tévézés között a középkorúaknál és idősebb felnőtteknél. A kutatók megállapításai szerint a megnövekedett a tévénézési idő sok különböző agyi rendellenességek fokozott kockázatával jár együtt, mint amilyen a demencia is.

A kínai Tiencsin Orvostudományi Egyetem tudósai 407 792, 37 és 73 év közötti ember adatait elemezték, és 40 000 alanynál végeztek agyvizsgálatot. A 13 éves követési időszak alatt 5227-nél alakult ki demencia, 6822 embernek volt stroke-ja, és 2308-nál diagnosztizáltak Parkinson-kórt. A résztvevők átlagosan napi 2,7 órát tévéztek.

A túlzott tévézés akár demenciát is előidézhet

A túlzott tévézés akár demenciát is előidézhet

A túlzott tévézés demenciát, Parkinson-kórt és stroke-ot idézhet elő

  • A résztvevők több mint fele (61%) napi 1-4 órát töltött a képernyő előtt, átlagosan 2,7 órát tévézve, és 1,1 órát töltöttek a számítógép képernyője előtt szabadidős tevékenységet végezve.
  • Azoknál, akik napi 1-3 órát néztek tévét, 1,02-szer nagyobb volt a demencia kialakulásának kockázata. A napi 3-5 órában tévézőknél ez a szám 1,16-ra nőtt, és akik napi 5 óránál többet töltöttek tévézéssel, azoknál 1,41-gyel magasabb volt a demencia kockázata.
  • A napi 1-3 órás tévénézés 0,98-cal növelte a stroke kockázatát, a napi 3-5 óra tévézés 1,01-gyel, míg az 5 óránál többet tévézők 1,12-re ugrottak.
  • A számok hasonlóak voltak abban az esetben is, amikor a tévézés és a Parkinson-kór kapcsolatát vizsgálták: az 1-3 órát nézőknél 0,98-kal nőtt a kockázat, a 3-5 órás nézőknél pedig valamivel magasabb volt az érték, 1,02-vel. Akik 5 óránál többet tévéztek, esetükben 1,28-kal nőtt a Parkinson-kór kialakulásának kockázata.

Mit ajánlanak a szakértők?

  • Nem világos, hogy a tévézés pontosan milyen hatással van az agyra, bár az egyik elmélet szerint a mozgásszegény életmód krónikus gyulladáshoz és csökkent véráramláshoz vezet az agyban.
  •  „A napi tévézési idő három órára való korlátozása bizonyult a legelőnyösebbnek az agyi rendellenességek esetén” – jegyezték meg a tudósok következtetésükben.

Forrás: Toronto Sun, Fotók: Getty Images