Meglepő tünet lehet a demencia legkorábbi jele

2023. december 14.
Bár a demenciát az időskor betegségének tartjuk, valójában már jóval korábban megjelenhetnek a figyelmeztető tünetek – mutatunk egy meglepő intő jelet.
A demenciásokra jellemző a sok és hirtelen hangulatváltozás.

Manapság egyre több szó esik a kognitív képességek hanyatlásával járó demenciáról, amire olyan hírességek esetei is felhívják már a figyelmet, mint Bruce Willis. A memória kimutatható károsodását jelentő demencia tulajdonképpen gyűjtőfogalom, amely mögött több különböző betegség is állhat. A főleg idősebb korban jelentkező betegség tünetei a gondolkodás károsodása mellett a beszédzavar, a személyiség megváltozása, illetve az ítélőképesség sérülése.

Bár a demenciát alapvetően az időskor betegségének tartjuk, már jóval korábban is figyelmeztethetnek tünetek a kockázatára – épp erre hívja fel a figyelmet egy 2022-es tanulmány is. 

A University of Birmingham kutatói több mint 600 középkorú (35 és 64 év közötti) kísérleti személy és 2600 79 év feletti kísérleti személy bevonásával végzett vizsgálatukban megállapították, hogy azok, akik gyakran szenvednek rémálmoktól, szignifikánsan nagyobb demencia-kockázatnak vannak kitéve. Az arány valóban megdöbbentő: a középkorú években tapasztalt heti legalább egy rossz álom már négyszer inkább hajlamossá tesz minket a kognitív hanyatlásra. Az idősebb korcsoportnál ugyanez a jelenség kétszeresére növeli a későbbi demencia kialakulásának esélyét.

Fontos hozzátenni, hogy itt nem egyszerűen rossz álmokról van szó, hanem olyan rémálmoktól, amik fel is riasztják az embert – ez a felnőtt populáció körülbelül 5 százalékát érinti. A kínzó rémálmokat okozhatja stressz és szorongás is, de érdekes módon már a Parkinson-kór előfordulásával is összefüggésbe hozták a jelenséget. A kutatók szerint az egyik lehetséges magyarázat az lehet, hogy a rossz alvásminőség bizonyos, a demenciával kapcsolatba hozható fehérjék felhalmozódásához vezet, míg egy másik teória szerint ugyanaz a genetikai elváltozás hajlamosíthat minket mindkét jelenségre.

Forrás: TheGuardian Fotó: Getty Images