Ezeken a népszerű sorozatokon alszanak be a legtöbben

2023. január 31.
Ami gyerekkorunkban még lehetetlennek tűnt, az idő múlásával valósággá vált: elalszunk a kedvenc sorozatunkon. Egy friss kutatás eredményei szerint az emberek 60 százaléka alszik el, amint bekapcsolja a tévét. Arra is fényt derítettek, hogy a vicces rajzfilmsorozatok álmosítják el legkevésbé az embert.
Ezeken a népszerű sorozatokon alszanak el a legtöbben a tévé előtt
  • A Bestmattress-brand nevű cég által készített kutatás szerint az emberek 60 százaléka elalszik a tévé előtt.
  • A legtöbben a vicces rajzfilmeken alszanak el.
  • De az esti talk show-k is álmosító hatással vannak sok emberre.

A legnépszerűbb tévéműsor a Family Guy című felnőtteknek szóló rajzfilmsorozat a Bestmattress-brand által végzett közvélemény-kutatás eredményei szerint. A legtöbben azért szeretik, mert a történet nem időrendben halad, nem baj, ha kimaradnak részek, bármikor be lehet csatlakozni. Ezen kívül vicces és a régi részeket is jó újranézni. Nagy előnye még a Family Guynak, hogy a részek rövidek, így nem alszik el az ember a vége előtt.

A rajzfilmeken nem alszunk el olyan könnyen

A második és harmadik legnépszerűbb esti tévésorozatra is igaz mindaz, ami a Family Guyra. Az American Dad (Amerikai fater) és a Bob’s Burgers (Bob burgerfalodája) szintén népszerű elalvás előtti rajzfilmsorozat. Nem kell sorban nézni a részeket, könnyű követni és mindig vicces. 

A sorozatok közül A Simpson család nagyon népszerű elalvás előtti tévézéshez, az élő szereplős sitcomok közül meglepő módon a legtöbben az Agymenőket és a Modern családot szeretik bekapcsolni. 

A showműsor és a meccs elaltat

Az esti show-műsorokon már többen elalszanak. Amerikában a Saturday Night Live-ot az emberek 14,9 százaléka nézi elalvás előtt. Sokan nemcsak a friss, élő szombati adást választják az esti lazuláshoz, hanem a régi részeket is szeretik újranézni. Van miből válogatni, hiszen a műsor évtizedek óta megy. Viszont sokan ennek már nem tudják ébren kivárni a végét.

Este szívesen néznek sportműsorokat is – leginkább focimeccset –, ami gyakran fehér zajként funkcionál. A meccs hangjai szépen álomba ringatják a tévé előtt kanapén heverő emberek javát, különösen, ha nem a kedvenc csapatuk játszik.

Az orvosok egyáltalán nem ajánlják

Rossz hír, hogy az elalvás előtti, ágyban tévézést és sorozatnézést az orvosok egyáltalán nem ajánlják. A kutatások szerint azoknak a felnőtteknek több mint fele, aki tévét néz lefekvés előtt, kevesebb mint 7 órát alszik éjszaka. Ennek oka, hogy a képernyőből áradó kék fény megzavarja az alvás-ébrenlét ciklust szabályozó cirkadián ritmust. A tévé az agyműködésre is hatással van. Pont, amikor már meg kellene nyugodnunk és lelassulnunk, a sorozatnézés akkor küld ingereket az agynak. 

Már az is sokat segít egyébként, ha nem a sorozat közben alszunk el. Ha megvan az a rutin, hogy kikapcsoljuk a számítógépet, tévét, mielőtt elaludnánk, már sokat tettünk az egészségesebb alvásért.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash