Hogyan döntsem el, mit nézzek, hogy ne csak szörfözzek a sorozatok és filmek között?

2023. július 16.
Csak kattintgatsz a különböző filmekre, sorozatokra, elolvasod a tartalmukat, majd mész tovább? Mutatjuk, hogyan horgonyozzunk le egy műsornál netflixezés közben, hogy ne azzal menjen el a filmezésre szánt időnk, hogy csak keresgélünk.
Így válassz gyorsan műsort a Netflixen
  • Ne nézzünk meg egyben sok részt egy sorozatból, és legyünk óvatosak, ha megosztottuk a streamingprofilunkat mással is.
  • Jobb, ha nem is számoljuk össze, mennyi időnk megy el azzal, hogy csak keresgélünk a Netflixen vagy más streamingszolgáltatónk, hogy kiválasszuk, mit is nézzünk.
  • Ebben az esetben higgyük el, hogy az algoritmus tudja, mire van szükségünk!

Régen olyan egyszerű volt a tévénézés. Volt egy fix tévéműsor és még csak sok csatorna közül sem kellett választanunk. Ma viszont a streamingszolgáltatók kínálata végtelen, általában céltalanul kattintgatunk a menüben, és abban sem vagyunk biztosak, vajon reality-hangulatban vagyunk vagy inkább egy dokumentumfilmet néznénk lefekvésig. Hogyan védhetjük ki, hogy a filmezésre, sorozatnézésre szánt idő egy végtelen szörfözés legyen a Netflix kínálatában? Hogyan válasszuk ki gyorsan és hatékonyan, mit nézünk este?

Adjunk esélyt és köteleződjünk el

A streaming tévézés nagyon hasonlít az online randioldalakhoz. Végtelen lehetőség első pillantásra, ami elbizonytalanít, hogy megtaláljuk azt, ami/aki nekünk kell. A különbség az, hogy a Netflixen nem kell várnunk, hogy a másik is visszaigazoljon minket. Ha egy film vagy sorozat megtetszik, álljunk meg és nézzünk bele. Mi a legrosszabb, ami történhet? 15 perc múlva kikapcsoljuk, és keresünk mást. De ha tetszik, megspóroltunk magunknak egy csomó időt.

Ne nézzünk meg sok részt egymás után

A sorozatnézésben az új norma kétségtelenül az, hogy egyetlen este alatt ledaráljuk a részeket. Bár csábító, főleg, ha izgalmas a sorozat, ez mégis tönkreteszi az élményt. Passzív nézővé válunk és sokkal rövidebb ideig tart az örömérzet, amit az új kedvencünk adhat. Nem véletlen, hogy például az HBO Max-on az És egyszer csak… hetente adja az új részeket.

Higgyünk az algoritmusnak

A streaming szolgáltatók algoritmusa általában tényleg azt ajánlja nekünk, ami érdekel minket

A streamingszolgáltatók algoritmusa általában tényleg azt ajánlja nekünk, ami érdekel minket

Az ajánló algoritmus a legtöbb streamingszolgáltatónál olvas a gondolatainkban. Ezúttal higgyünk neki, hogy eltalálja, mire van szükségünk. Nem mindenki szereti elismerni, ha passzol, amit elé tálal a Netflix, de vesztenivalónk ebben az esetben sincs.

A megosztás nem feltétlenül jó

Teljesen logikus, ha költségtakarékossági okokból megosztjuk a streamingprofilunkat a barátokkal, családtagokkal. Viszont az ajánló algoritmust félrevihetik a mások által nézett műsorok. Érdemes tehát mindenkinek külön profilt létrehozni, hogy mindenki személyre szabhassa, mik a kedvencei.

Olvassunk előre

A filmes szakíróknak és kritikusoknak az a dolga, hogy megnézzenek mindent és véleményt mondjanak róla. Viszont az olyan oldalaknak, mint a Rotten Tomatoes, nem feltétlenül kell elhinnünk mindent, amit egy-egy filmről írnak. Találjuk meg azt a platformot, ahol a legtöbbször bejön nálunk is, amit a különböző műsorokról mondanak, és ha gyorsan akarjuk kiválasztani, mit nézzünk például a Netflixen, higgyünk nekik.

Forrás: The Guardian, fotó: Unsplash