Szőnyeget vásárolnál? Erről semmiképpen ne feledkezz meg

2024. október 21.
Új szőnyeget vásárolnál otthonodba? Ezeket a szempontokat mindenképpen vedd figyelembe, ha valóban tartós és minden szempontból passzoló darabot szeretnél.
Ezeket a szempontokat vedd figyelembe, mielőtt szőnyeget vásárolnál

Egy új szőnyeg vásárlása alapos átgondolást igényel, méghozzá több szempontból is! Egyrészt meg kell fontolnunk, mint befektetést, hiszen általában igencsak drága darabokról van szó, amik hosszú ideig az otthonunkban lesznek. Másrészt érdemes számolni vele, hogy egy nagyobb méretű szőnyeg az egész tér hangulatát meghatározhatja. Éppen ezért mindenképpen érdemes végigvenni néhány szempontot, mielőtt kiválasztjuk a végleges darabot!

Ezeket gondold át, mielőtt szőnyeget vásárolnál

Az alábbiakban adunk néhány hasznos tippet, amik segíthetnek neked kiválasztani a minden szempontból tökéletes új szőnyeget otthonodba. Ha már megszületett a szőnyegvásárlás gondolata, menj végig az alábbi szempontokon is – így olyan szőnyeged lehet, ami egyszerre jó befektetés és otthonod éke.

A méret a lényeg

Az első és legfontosabb szempont a szőnyeg mérete. Ideálisan a szőnyeg akkora, hogy képes „összerántani” a helyiséget, anélkül, hogy túlságosan uralná a teret. Ne csak a szoba méreteit vegyük ilyenkor figyelembe, de azt is, hogy milyen bútorok vannak a helyiségben. Mindig hagyjunk elegendő helyet a szőnyeg körül, hogy kellően szellős legyen a terünk, de figyeljünk arra is, hogy ne vesszen el a szőnyegünk a térben.

Anyagválasztás – a tartós szőnyeg kulcsa

A másik alapvető szempont a szőnyegünk anyaga. Természetesen mindig jó ötlet magas minőségű textiliát választani, azonban érdemes figyelembe venni otthonunk és életmódunk sajátos adottságait is. Ha gyerekek vagy háziállatok vannak otthon, mindenképpen válasszunk könnyen tisztítható anyagot – a gyapjú tisztítása például meglehetősen trükkös lehet. Gondoljuk át azt is, hogy mennyire tudjuk gondját viselni a szőnyegnek: a kényesebb anyagok rendszeres és akár speciális tisztítást igényelnek, ezeket csak akkor vállaljuk be, ha ez nem jelent gondot.

Ez a szőnyegtisztítás egyetlen helyes és hatékony módja

Szükséged van egy kis extra tapadásra?

Ha fa padlóra vásárolunk szőnyeget, bizonyára szeretnénk elkerülni, hogy a szőnyeg össze-vissza csúszkáljon a felületen. Ehhez jó ötlet lehet csúszásgátló alátétet rögzíteni a szőnyeg aljára, így az garantáltan a helyén maradhat. Manapság már rengeteg helyen vásárolhatunk ilyen spéci kiegészítőt, szóval akkor sem kell aggódnunk, ha álmaink szőnyegén nincsen ilyen beépített felület.

Bolyhos vagy nem bolyhos, ez itt a kérdés!

Azt is fontos lehet átgondolni, hogy milyen hosszú szálakból álljon a szőnyegünk. Általánosságban elmondható, hogy a rövidebb szálakból álló szőnyegek tartósabbak, mint a hosszabb szálú, bolyhosabb darabok, hiszen az utóbbiakat többnyire nehezebb tisztán tartani. A hosszú szálú darabok tényleg nagyon otthonos, kuckós hangulatot teremtenek, de ilyeneket csak olyan helyre rakjunk, ahol nem kerül rá sok bútor, hiszen azok tönkretehetik a szőnyeg anyagát – ráadásul ezek a szőnyegek jóval több koszt tárolnak.

Forrás: MentalFloss Fotó: Getty Images